Europa zou zich meer zorgen moeten maken

De kwestie-Iran is te belangrijk om over te laten aan president Bush. Zo valt de drijfveer van de ‘Coalitie voor een nieuw Amerikaans Iran-beleid’ samen te vatten....

In de VS wonen honderdduizenden Iraanse Amerikanen die elke dag gesprekken voeren met hun landgenoten. In Los Angeles kom je in de wijk Little Persia Iraniërs van alle gezindten tegen. Vraag de veelal gevluchte landgenoten van president Mahmoud Ahmadinejad of er met de regerende mullahs in Iran te praten valt, en je krijgt de gruwelijkste verhalen te horen .

De regering-Bush vindt dat praten weinig zin heeft met een regime dat weigert openheid van zaken te geven over haar nucleaire plannen, ook al eisen de VN die openheid al jaren. Een regime dat voortdurend de vernietiging van Israël predikt, en in de iets verdere toekomst de val van Satan (= Amerika).

Terwijl de Coalitie directe diplomatie predikte, praatten Bush en zijn Europese collega’s over Iran tijdens Bush’ laatste bezoek aan Europa. Zij waren het erover eens dat strengere sancties moeten volgen als Iran zijn nucleaire programma niet opschort. Bush was blij met de gesloten gelederen van de VS en de EU. Maar hij herhaalde de positie dat ‘alle opties op tafel liggen’; ook John McCain en zelfs Barack Obama, die met Ahmadinejad zegt te willen praten, weigeren de militaire optie uit te sluiten. Wel zei Bush in de Londense Times dat hij in het verleden een andere, minder oorlogszuchtige toon over Iran had moeten aanslaan. Dat zal de leden van de coalitie een collectief ‘amen’ hebben ontlokt. Zij willen boven alles voorkomen dat Iran ‘een nieuw Irak’ wordt. De groep noemt zich niet onpartijdig (bipartisan’) maar, grootser nog, ‘transpartisan’. Iran is ‘geen directe bedreiging voor de VS’, zei coalitielid Patrick Buchanan, een populistische conservatief die je zelden in dezelfde hoek aantreft als de progressieve miljardair George Soros.

Binnen die filosofie van ‘directe bedreiging’ zou Europa zich wel wat meer zorgen moeten maken, zoals Israël doet, want Iraanse atoomwapens zouden Europese landen straks wél kunnen bereiken. Hoe dit ook zij, de Coalitie wil dat de ‘vijandige retoriek’ ophoudt. Het is – voor alle duidelijkheid – de retoriek van Bush die wordt bedoeld. Niet het vergif van Ahmadinejad.

Diederik van Hoogstraten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden