Europa zet Macedonië onder zware druk

De Europese Unie zet de Macedonische regering onder druk om het conflict met de Albanese rebellen vreedzaam op te lossen....

Van onze correspondent Geert-Jan Bogaerts

Dat is een belangrijke wijziging van het Europese beleid inzake Macedonië. Tot nog toe kreeg de regering alle steun in haar strijd tegen wat de EU 'bandieten' en 'terroristen' noemde. Diplomaten erkenden gisteren dat 'de situatie anders en gecompliceerder' is geworden. 'We hebben te maken met een nieuwe realiteit en die moeten we erkennen', aldus een diplomaat van EU-voorzitter Zweden .

De Zweedse minister Lindh van Buitenlandse Zaken zei teleurgesteld te zijn dat er nog geen politiek akkoord is gesloten tussen de regering en de rebellen. 'Er is weinig gebeurd. Er is eerder een verslechtering van de situatie ingetreden.' De Macedonische minister van Buitenlandse Zaken, Ilinka Mitreva, die een deel van de vergadering bijwoonde, noemde die woorden 'te streng'.

Volgens Europees Commissaris Patten, die verantwoordelijk is voor het beheer van de 120 miljoen euro (250 miljoen gulden) EU-steun die Macedonië dit jaar krijgt, kan er geen sprake zijn van voortzetting van die steun als dat geld wordt gebruikt voor de aanschaf van wapens. De Macedonische regering heeft de laatste maanden onder meer nieuwe gevechtshelikopters en jachtvliegtuigen aangeschaft. De nieuwe Britse minister van Buitenlandse Zaken Straw bekritiseerde gisteren die aankoop, die hij 'weinig geschikt' noemde om een guerrillagroep mee te bestrijden.

Vooral minister Van Aartsen maakte zich gisteren hard voor een strenge aanpak van de Macedonische regering. Hij stuitte echter onder meer op Duits verzet. De Duitse regering vindt het contraproductief om nu te dreigen met vermindering van de steun. 'Je kunt beter meer steun beloven als ze politieke concessies doen', aldus een diplomaat.

De EU toonde zich verheugd over het Joegoslavische decreet dat het mogelijk maakt oud-president Milosevic uit te leveren aan het Joegoslavië Tribunaal . De EU vindt dat de internationale gemeenschap nu grootscheepse steun kan verlenen aan Joegoslavië. Vrijdag organiseert de EU samen met de Wereldbank een donorconferentie in Brussel.

De bedoeling is dat die conferentie een miljard dollar aan steun oplevert. De Verenigde Staten willen echter alleen over de brug komen als Milosevic daadwerkelijk wordt uitgeleverd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden