Europa wil textieloorlog met Russen voorkomen

De Europese Commissie stuurt maandag een speciale missie naar Moskou om de Russen te overreden geen importquota voor textiel uit Europa op te leggen....

Van onze economische redactie

AMSTERDAM

Donderdag werd bekend dat de Russen overwegen om de import van Europese textiel aan banden te leggen. Het zou daarbij alleen gaan om textiel uit de vijftien EU-lidstaten. De Russen zouden de import zelfs willen halveren.

Een halvering van de Europese export treft vooral de Belgische textielindustrie, die traditioneel een grote afzet heeft op de Russische markt voor kleding en tapijt. Nieuwe Russische importrestricties zouden volgens een schatting van de commissie kunnen leiden tot een verlies voor de industrie van 200 miljoen ecu (ruim 400 miljoen).

Maar ook Nederlandse exporteurs zullen getroffen worden door een invoerbeperking. De totale waarde van het Nederlandse exportpakket waarop de maatregelen betrekking hebben is ongeveer zestig miljoen gulden.

De Europese Commissie waarschuwt Rusland dat quotering de onlangs aangehaalde handelsbanden met de EU ernstig kan schaden. Het Russische overschot op de handelsbalans met Europa bedraagt zes miljard ecu, ruim twaalf miljard gulden.

In 1994 bedroeg de Europese export van textiel naar Rusland 624 miljoen ecu (1250 miljoen). De Russen zetten in hetzelfde jaar voor 246 miljoen ecu (500 miljoen) af in de vijftien lidstaten. Europa hanteert wel quota voor 33 soorten textiel uit derde landen, maar maakt daar maar voor 30 procent gebruik van. De Europese importheffingen op textielprodukten schommelen tussen de 5 en 14 procent. De Russen vragen importbelastingen van 15 tot 30 procent.

De Russische textielquota maken deel uit van een hele reeks maatregelen om de binnenlandse industrie te beschermen. Zo wordt ook de invoer van sterke drank uit het buitenland beperkt. Dit zou een enorme klap betekenen voor Nederlandse bedrijven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden