Europa wil met stages en vrijwilligerswerk jongeren meer 'EU-gevoel' geven

Alle Europese jongeren (18-30 jaar) kunnen zich vanaf vandaag melden voor vrijwilligerswerk of een stage in een EU-land. De kosten ervan worden betaald uit het budget van de Europese Unie. De Europese vrijwilligersbrigade moet jongeren kansen geven en hun EU-gevoel versterken.

Marc Peeperkorn
President van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker Beeld epa
President van de Europese Commissie Jean-Claude JunckerBeeld epa

'Solidariteit is waar de EU om draait', zei voorzitter Juncker van de Europese Commissie woensdag bij de presentie van het plan voor het vrijwilligerscorps. 'De wereld en de EU kunnen momenteel wel wat meer solidariteit gebruiken.' Juncker waarschuwt al geruime tijd voor het opkomende nationalisme en populisme, ontwikkelingen die volgens hem de EU serieus bedreigen.

Het idee achter de Europese vrijwilligersbrigade is dat jongeren werkervaring opdoen en hun blik verruimen met nuttig werk in een ander land. Het kan gaan om het helpen bij de opvang van vluchtelingen, bij de integratie van migranten, assisteren in het onderwijs en de zorg, bij milieuprojecten of bij de nazorg van slachtoffers van milieurampen. De Commissie hoopt dat er in 2020 honderdduizend jongeren per jaar via de vrijwilligersbrigade aan de slag zijn.

Europees Vrijwilligerscertificaat

Het vrijwilligerswerk of de stage mag twee tot twaalf maanden duren. De vrijwilligers krijgen hun onkosten en onderdak vergoed alsook wat zakgeld (een paar euro per dag). De EU betaalt verder hun ziektekosten en reisverzekering. Degenen die kiezen voor een stage, krijgen een arbeidscontract waarin een passende vergoeding voor hun werk is opgenomen.

Geïnteresseerde jongeren (EU-burgers en zij die legaal in de EU verblijven) kunnen zich registreren via een speciale website van de Commissie. Op basis van de gegevens van de kandidaten, maken organisaties in de lidstaten (ngo's, overheidsclubs, bedrijven) een keuze en nodigen de betrokkenen uit voor een gesprek. Na voltooiing van het vrijwilligerswerk of de stage, krijgt de deelnemer een Europees certificaat. Het certificaat onderstreept volgens de Commissie dat de houder ervan bereid is zich in te zetten voor de EU en de veranderingen in de samenleving.

State of the Union

Het Europees Solidariteitscorps, zoals de vrijwilligersbrigade officieel heet, is een aanvulling op het succesvolle Erasmus, waarbij studenten van de universiteit of hogeschool een jaar lang hun studie in een andere Europese stad vervolgen. Voor de vrijwilligers- en stageplekken is een hogere opleiding niet per se vereist.

Juncker lanceerde het idee voor het Europese corps in september tijdens zijn openingsspeech (State of the Union) van het politieke jaar. De Commissievoorzitter benadrukte toen dat heel veel mensen bereid zijn zich in te zetten voor anderen tijdens crisis. 'Solidariteit is het bindmiddel van de EU', aldus Juncker destijds. De Commissie onderzoekt ook of jongeren een goedkoop of gratis interrailticket kunnen krijgen om zo andere EU-landen te bezoeken.

Het vrijwilligerscorps wordt betaald uit het bestaande EU-budget. De Commissie raamt de extra uitgaven voor 2017 op zo'n 110 miljoen euro. Dat bedrag loopt op naarmate er meer jongeren deelnemen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden