Europa weigert rol van zondebok

Amerikanen die Europa slecht crisismanagement verwijten en Europeanen die roepen dat de eurocrisis slechts een gevolg is van de Amerikaanse kredietcrisis. En bondskanselier Merkel die de Chinese president Hu Jintao complimenteert omdat hij publiekelijk niet het vuurtje opstookte.

LOS CABOS, MEXICO - De sfeer bij de G20-top in het Mexicaanse vakantieoord Los Cabos was maandag te vergelijken met die bij het Nederlands elftal in de afgelopen weken. IJzig. En dat bij een temperatuur van 30 graden Celsius in de schaduw.

Europa weigerde tijdens de G20-top in Los Cabos zich de rol van zondebok van de wereldcrisis op te laten dringen en beet fel van zich af. Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie schoot maandag zelfs helemaal uit zijn slof. 'We laten ons door niemand de les lezen. De crisis die in de VS is begonnen, kan niet alleen in Europa worden opgelost. Onze banken zijn door de Amerikaanse crisis geïnfecteerd. We hebben tijd nodig om dat op te lossen. De Europese staten zijn nu eenmaal democratieën. Dat kunnen niet alle landen hier zeggen.'

De Duitse kanselier Merkel hield de Mexicaanse president Calderón en de Indiase premier Manmohan Singh voor wat Europa sinds de vorige G20-top in Cannes niet allemaal had gedaan: de oprichting van het nieuwe noodfonds ESM, het begrotingspact en het zogenoemde sixpack van disciplineringsmaatregelen.

Telkens kreeg ze te horen dat het niet voldoende was. De Brazilianen eisten openlijk dat Europa de budgettaire unie en de bankenunie zo snel mogelijk invoert.

De Franse president Hollande vond het dinsdag nodig de van alle kanten belaagde Duitse kanslier Merkel in bescherming te nemen. 'We hebben verschillende visies, maar mevrouw Merkel en ik weten dat Europa zijn eigen problemen moet oplossen. De weg daar naartoe moet niet van buitenaf worden opgedrongen.'

De Amerikaanse president Obama had de aanwezige leiders van de eurolanden (Merkel, Hollande, Monti en Rajoy) nog uitgenodigd voor een soort 'oorlogsraad' over een tijdspad naar een politieke en budgettaire unie. Maar op het laatste moment besloot hij die af te gelasten. 'Er was maandag al genoeg gezegd over de euro', zo liet een woordvoerder weten. Nog meer crisisoverleg zou de onrust op de financiële markten alleen maar vergroten.

Obama had daarvoor al drie kwartier met Merkel gesproken. Behalve over een tijdspad wilde hij de Duitse bondskanselier er ook van overtuigen dat een nieuwe ronde van monetaire verruiming door de ECB nodig is.

Merkel liet zich er niet door uit het veld slaan. 'De schuldencrisis in de wereld is niet alleen een Europees probleem, ook andere landen kennen dat probleem. En iedereen zal ook zijn bijdrage moeten leveren en zijn huiswerk moeten doen', reageerde ze vinnig. Haar inzet werd nog een keer duidelijk: structurele hervormingen in de Zuid-Europese landen, niet opnieuw de bankbiljettenpers aan en stapsgewijs een verdere politieke integratie van Europa.

Dinsdag lukte het de discussie over de euro enigszins naar de achtergrond te dringen, zodat de top kon worden beëindigd met een vredige slotverklaring, waarin alle landen zeggen de prioriteit te leggen bij economische groei en meer banen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden