Europa strijdperk voor nieuwe Ajax-hooligans

Strenge maatregelen hebben het voetbalgeweld in Nederland sterk teruggedrongen. Een nieuwe generatie hooligans van Ajax richt zich daarom op Europese duels.

WILLEM FEENSTRA

Dat fanatieke Ajax-fans in Milaan betrokken raakten bij ongeregeldheden, is geen incident. Terwijl hooliganisme rond binnenlandse competitiewedstrijden in rap tempo verdwijnt, veroorzaken Amsterdamse fans rond Europese duels juist met regelmaat problemen. Hoe kan dat?

Al jaren is een klein deel van de fanatieke Ajax-fans aanstichter van rellen en vechtpartijen in het buitenland. In Amsterdam vielen ze dit seizoen supporters van AC Milan en Celtic aan, in Glasgow gingen ze met de politie op de vuist. De Europese duels zijn voor hen een uitlaatklep nu competitiewedstrijden door een overmacht aan agenten en regels als betuttelende aangelegenheid worden ervaren. Het was een kolfje naar hun hand om de Forconi (hooivorken)-demonstranten in Milaan hardhandig van de straat te verdrijven.

Door een oerwoud aan regels en steeds strengere straffen is het voetbalgeweld in Nederland fors ingedamd. Supporters kunnen vaak alleen nog uitwedstrijden bezoeken als ze gebruikmaken van een verplichte vervoersregeling, de combiregeling. Daarbij bepalen de autoriteiten hoe en hoe laat fans moeten reizen. Dat leidt ertoe dat agenten rond de stadions vaak met de armen over elkaar staan. Afgelopen seizoen daalde het aantal incidenten met 10 procent en de politie-inzet met 5 procent.

Tegenwoordig kunnen de fans van rivaliserende clubs in Nederland elkaar soms niet eens in de ogen kijken. Door hekken te bekleden en loopsluizen naar uitvakken aan te leggen, wordt zelfs indirect contact voorkomen. Saai, vindt een minderheid van de fans die hun adrenaline vrij spel willen geven. Ze lijken gehoor te geven aan het pleidooi van menig politicus om de kansen te grijpen die een open Europa biedt.

Want hooliganisme in Nederland mag dan zo goed als verdreven zijn, de hooligans zijn dat niet. Bij Ajax dient zich een nieuwe groep aan, bij de autoriteiten bekend als 'de vijfde generatie'. Het zijn jongvolwassenen, grofweg tussen de 18 en 22 jaar oud. Ze zijn niet verenigd, zoals de oude F-Side of de eerste generatie Vak-410 dat waren. Ze hebben geen website, noch een woordvoerder. Maar bewijsdrang des te meer.

'Ze willen zich vooral bewijzen ten opzichte van de oudere generaties', zegt Ronald Pieloor, vertegenwoordiger van de supporters in de bestuursraad van Ajax. 'Alleen, deze jonge generatie maakt een denkfout. Ze gaan ervan uit dat ze ongestraft dingen kunnen doen, zoals vroeger het geval was. Door de toegenomen regelgeving en de komst van camera's is dat niet meer zo.'

Met argusogen volgt de oude harde kern de verrichtingen van hun opvolgers. Een aanval op een kroeg in Amsterdam met dertig vredelievende Schotse fans, vorige maand, viel niet bij iedereen goed. Binnen de groepen zijn spanningen. Insiders omschrijven het als een apenrots. Onder een groot deel van de fans zijn zorgen over de geweldsspiraal. Pieloor: 'Beverwijk willen we met z'n allen niet terughebben. Het is onze plicht jongeren daarvan bewust te maken.' In een weiland bij Beverwijk kwam in 1997 Ajaxsupporter Carlo Picornie om het leven tijdens rellen met Feyenoord-hooligans.

Goedwillende Ajax-fans vrezen intussen dat de maatregelen die worden genomen om de hooligans het Europese speelveld te ontnemen, ook hen zullen treffen. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan opperde al eens een Europese variant van de verplichte combiregeling in te voeren. Zowel de Europese voetbalbond UEFA als de KNVB zijn daar geen voorstander van, omdat de goeden dan onder de kwaden moeten lijden.

Volgens Ajax zijn de misdragingen van fans rond Europese duels 'incidenten'. De club ziet vooralsnog geen patroon en zegt niet verantwoordelijk te zijn voor de gedragingen van supporters buiten het stadion. Wel maakt de club zich zorgen om haar reputatie. Ook de KNVB zegt genoeg te hebben van de supportersproblemen en pleit voor een meldplicht voor hooligans tijdens Europese duels.

Vooralsnog is dat toekomstmuziek en zijn de ongeregeldheden een forse smet op Ajax' Europese blazoen, dat juist dit seizoen door de jeugdige spelers ietwat was opgepoetst.

Onderzoek Ajax

Ajax gaat een onderzoek instellen naar de ongeregeldheden tussen Ajax-fans en supporters van AC Milan, voorafgaand aan het Champions Leagueduel tussen beide clubs. De club vindt dat nodig om 'precies te weten wat er is gebeurd en welke rol Ajax-fans speelden'.

Volgens woordvoerder Miel Brinkhuis zijn de supporters die vlak voor de wedstrijd gewond raakten het slachtoffer van een 'laffe aanval'. 'Die fans hadden geen kwaad in de zin en werden vanuit het niets neergestoken.' Over de aanval op demonstranten zegt Brinkhuis nog niets kwijt te kunnen.

Volgens het Italiaanse persbureau ANSA liggen vier Ajax-supporters nog in het ziekenhuis in Milaan. Geen van hen verkeert in levensgevaar. Een 24-jarige man ligt nog op de intensive care nadat hij woensdag een slagaderlijke bloeding had oplgelopen. Bij een 28-jarige fan, die verscheidene steekwonden in zijn buik, rug en benen heeft, moest de milt worden verwijderd. Twee andere supporters liepen lichtere verwondingen op.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden