Europa schiet autobranche te hulp

Autofabrikanten in Europa kunnen binnenkort rekenen op tijdelijke hulp van de Europese Unie, zo blijkt uit een debat in het Europees Parlement.

ANP

Door de recessie zien de fabrikanten hun verkopen momenteel kelderen. Dit jaar kopen Europeanen zo'n 5 procent minder nieuwe wagens: de sterkste daling sinds 1993. De afname komt neer op 1 miljoen stuks dit jaar. Voor volgend jaar ziet de EU geen verbetering.

De terugval is volgens de EU een klap voor de arbeidsmarkt, maar ook voor het milieu omdat nieuwe wagens vaak milieuvriendelijker zijn. ‘Tijdelijke steun voor de sector kan nuttig zijn om modellen ecologischer te maken’, zei staatssecretaris Jean-Pierre Jouyet (Europese Zaken) van huidig EU-voorzitter Frankrijk. ‘Ik ben blij dat onze auto-industrie een voorsprong heeft. Die moeten ze behouden.’

Plannen
EU-commissaris Günter Verheugen (Industrie) komt volgende week woensdag met plannen, die ter sprake komen bij de EU-top van regeringsleiders van de EU-landen half december. De Duitser denkt aan belastingkortingen op basis van CO2-uitstoot en meer gunstige leningen bij de Europese Investeringsbank EIB, zei hij woensdag.

Commissaris Verheugen steunt alvast een geplande staatsgarantie van de Duitse overheid aan Opel, onderdeel van het bijna failliete Amerikaanse GM.

Kroes
Normaal verbiedt EU-commissaris Kroes zulke staatssteun voor een enkel bedrijf. ‘Maar bij Opel zijn buitengewone omstandigheden. Het mag niet zo zijn dat de werknemers van Opel moeten lijden onder fouten van GM in Amerika’, zei Verheugen. ‘Bovendien: als één grote autofabrikant in Europa omvalt, heeft dat een domino-effect op andere bedrijven.’

Europarlementsleden reageerden overwegend positief op de plannen, maar wel met kritische kanttekeningen. ‘Steun aan de autosector staat symbool voor het falend industriebeleid in de EU. De sector heeft zich lang doof gehouden voor de CO2-eisen’, zei Europarlementslid Dorette Corbey (PvdA).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden