'Europa, pomp geld in economie'

De OESO spoort de Europese Centrale Bank aan het Amerikaanse voorbeeld te volgen. Volgens de denktank dreigt in de eurozone deflatie en stagnatie.

AMSTERDAM - De Europese Centrale Bank (ECB) moet doen wat de Amerikaanse centrale bank ook doet: op grote schaal geld in de economie pompen. Dat stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), de denktank van 24 rijke landen. Volgens Angel Gurría, secretaris-generaal van de OESO, kan de ECB op die manier voorkomen dat de eurozone in een Japans patroon van deflatie en stagnatie terechtkomt.

OESO-econoom Pier Carlo Padoan waarschuwt de ECB voor deflatie. 'Het risico daarop groeit langzaam maar zeker. De ECB moet goed opletten en bereid zijn naar onconventionele middelen te grijpen om te voorkomen dat de deflatie permanent wordt.'

Met 'onconventionele middelen' doelt de OESO op de methode die de Amerikaanse centrale bank Fed hanteert. Die koopt elke maand voor miljarden aan overheidsobligaties op. Dat geld komt terecht in de economie. Die methode staat bekend als 'kwantitatieve verruiming'.

ECB-vicepresident Vitor Constancio zei tegen persbureau Reuters: 'Dergelijke ingrepen liggen op tafel, maar we hebben er geen beslissing over genomen. We deden wat we deden.' Constancio verwees daarmee naar de verrassende renteverlaging waartoe de ECB twee weken geleden besloot.

De inflatie in de eurozone is op zijn laagste punt in jaren gekomen, dit jaar rond 1,4 procent, en zal de komende twee jaar nog iets dalen. In Griekenland is de deflatie inmiddels ingetreden: daar dalen de prijzen dit jaar met 0,7 procent en de twee volgende jaren rond de 1,5 procent.

De Duitse ECB-bestuurder Jörg Asmussen zei op de Oostenrijkse radio dat als de inflatie ruim onder de 2 procent komt, er reden kan zijn tot nieuwe ingrepen. Hij noemde niet de mogelijkheid van kwantitatieve verruiming, maar sprak alleen over het toepassen van een negatieve depositorente.

De ECB hanteert nu een depositorente van 0 procent. Een negatieve depositorente van de ECB zou betekenen dat banken die er geld stallen geen rente krijgen, maar moeten betalen.

De hernieuwde discussie over stimuleringsmaatregelen door de ECB brak los na publicatie van OESO's World Economic Outlook. De OESO voorspelt dat de wereldeconomie in 2014 groeit met een 'matig gangetje' van 3.6 procent. De OESO-landen blijven met een groei van 2,3 procent achter, en de eurolanden groeien met 1 procent. De Nederlandse economie krimpt volgens de OESO met 0,1 procent.

Die voorspelling voor Nederland is somberder dan de recente voorspelling van het Centraal Planbureau (CPB). Het CPB voorspelde midden september een groei van 0,75 procent in 2014. Volgens de OESO komt er pas in 2015 beweging in de Nederlandse economie: een groei van 0,9 procent. De woordvoerder van het CPB zegt 'geen idee' te hebben waar de verschillen tussen de OESO en het CPB vandaan komen.

De OESO verwacht dat de werkloosheid in Nederland stijgt van 6,7 procent eind dit jaar naar 7,8 procent in 2014, en daarna zelfs nog verder: 8,1 procent in 2015. Ook het CPB verwacht stijgende werkloosheid.

De OESO is over de wereldeconomie somberder dan in mei. Toen voorspelde ze voor dit jaar een groei van de wereldeconomie met 3,1 procent (nieuwe voorspelling: 2,7 procent) en 4 procent in 2014.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden