Europa oneens over rol Turkije bij uitbreiding

Nederland is warm voorstander van de deelname van Turkije aan een speciale Conferentie over de uitbreiding van de Europese Unie....

Van onze correspondenten

MONDORF-LES-BAINS

Van Mierlo wijst erop dat Turkije binnen Europa een belangrijke geopolitieke rol vervult, en ook grote invloed heeft op de EU-toetreding van Cyprus. Hij reageerde op bedenkingen tegen een plan van Frankrijk en de Europese Commissie om landen (zoals Turkije), die nog niet in aanmerking komen voor de EU, te paaien met een permanente Europese Conferentie.

Het plan valt overigens niet bij iedereen in goede aarde. De Duitse minister Kinkel twijfelt aan de zin van zo'n massavertoning. En deelname van Turkije aan deze goodwill-conferentie wijst hij resoluut van de hand.

'Turkije heeft nog een lange weg te gaan om in aanmerking te komen voor het EU-lidmaatschap. Als straks alle andere landen zijn toegetreden, zou alleen Turkije overblijven in een Europese Conferentie', aldus Kinkel.

Europees Commissaris Van den Broek trok echter fel van leer tegen de Turken. Volgens hem is het enthousiasme binnen de Europese Commissie om met Turkije te praten de laatste weken 'niet echt toegenomen'. De ontwikkelingen op het gebied van mensenrechten stemmen niet tevreden, vindt Van den Broek. Het leger stelt zich steeds vaker intimiderend op.

Anderhalve maand voor de Europese Top in Luxemburg over de uitbreiding van de Europese Unie blijven de lidstaten verdeeld over de behandeling van de kandidaat-landen. De Europese Commissie heeft voorgesteld om begin 1998 met slechts zes aspirant-leden te gaan onderhandelen. Denemarken, Zweden, Griekenland en Portugal verzetten zich ertegen, onder andere omdat het 'vernederend' is voor de achterblijvers.

Een meerderheid van de EU is het eens met de aanbevelingen van de Commissie. Maar iedereen beseft dat moet worden voorkomen dat selectie van een kopgroep bij de achterblijvers wordt uitgelegd als een afwijzing. 'We moeten differentiëren zonder te discrimineren', aldus Kinkel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden