Europa onderzoekt staatssteun Barcelona en Real

De Europese Commissie zal vandaag, na vier jaar vertraging, waarschijnlijk een diepgravend onderzoek in gang zetten naar klachten over concurrentievervalsende staatssteun in Spanje. Zeven clubs, inclusief Barcelona en Real Madrid, dreigen honderden miljoenen euro's aan steun terug te moeten betalen.

VAN ONZE CORRESPONDENT STEVEN ADOLF

AMSTERDAM - De Spaanse eurocommissaris voor mededinging, Joaquín Almunia, is lid van Athletic Bilbao - een van de clubs die onder vuur liggen. Europees ombudsvrouw Emily O'Reilly zei dinsdag dat er sprake is van belangenverstrengeling: Almunia zou bewust geen haast hebben gemaakt met het onderzoek naar bevoordeling van de zeven betaald voetbalorganisaties. Bovendien zijn de omstreden steunmaatregelen volgens haar tot stand gekomen tijdens de socialistische regeerperiode, toen Almunia minister van publieke zaken was (1986-1991).

De beschuldiging veroorzaakte woedende reacties in Spanje en Brussel. Een woordvoerder van de eurocommissaris liet onmiddellijk weten dat aantijgingen over belangenverstrengeling 'onacceptabel' zijn.

De ombudsvrouw is al jaren geleden ingeschakeld, na een klacht over miljarden aan belastingvoordelen, subsidies en andere douceurtjes. Het geld zou zijn verstrekt aan Athletic, Real Madrid, Barcelona, Osasuna, Valencia, Hércules en Elche.

Vandaag, vier jaar nadat de klacht is ingediend, wordt de klacht aan de orde gesteld in de vergadering van de eurocommissarissen.

De Spaanse minister van buitenlandse zaken, José Manuel García Margallo, bezwoer dat zijn land de strijd tegen Brussel zal aangaan om de clubs te verdedigen. 'Ze maken deel uit van de merknaam Spanje', zei hij. Voetbal is onlosmakelijk verbonden met de exportpromotie en die mag niet in gevaar komen, vindt hij.

Spaanse media schrijven de oorspronkelijke klacht toe aan verschillende Europese voetbalclubs. Bayern München wordt met name genoemd. De klagers betogen dat Spanje aan de ene kant 'honderden miljoenen' aan Europese subsidies heeft opgestreken en vervolgens voor miljarden euro's zijn clubs heeft gesubsidieerd.

De critici van toen hebben flink wat bijval gekregen. Volgens de woordvoerder van Almunia is het onderzoek tot dusver nog niet van de grond gekomen omdat er honderden nieuwe klachten over de Spaanse voetbalsubsidiëring bij het commissariaat zijn aangemeld.

Dat er sprake is van concurrentievervalsing in het Spaanse voetbal is al ruim twintig jaar bekend. Zo zijn grote clubs als Madrid en Barcelona nog steeds verenigingen met leden, en geen naamloze vennootschappen die vennootschapsbelasting afdragen.

Valencia, Elche en Hércules hebben 118 miljoen euro opgestreken via 'leningen' die niet zijn terugbetaald. Daarnaast zouden clubs zoals Madrid via schimmige grondtransacties en de bouw van stadions voor miljoenen zijn bevoordeeld.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden