Europa moet haast maken met vorming echte interne markt

De Europese lidstaten moeten haast maken met de harmonisatie van hun markten. Uiterlijk begin 1999 moet er sprake zijn van een echte uniforme interne markt....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Wijers sprak met zijn collega's in Den Haag tijdens een informele industrieraad, bijgestaan door de Europese commissarissen Monti (interne markt) en Bangemann (industrie). Met Bangemann sprak Wijers af een atieplan te ontwerpen om de Europese informatica-industrie uit het slop te halen.

Monti zal zijn plannen met maatregelen afronden die de interne markt moeten voltooien. Beide plannen zullen in juni tijdens de top van Amsterdam moeten worden geaccordeerd door de Europese ministers en regeringsleiders.

Het actieplan voor de informatie- en communicatie-industrie (ICT) is nodig omdat Europa op die markt ver achter loopt op de Verenigde Staten en Japan.

Volgens een studie ten behoeve van de Europese ministerraad, uitgevoerd door het adviesbureau Booz-Allen & Hamilton, verliest de Europese industrie op de drie belangrijkste deelmarkten (hardware, consumentenlektronica en componenten) snel terrein. Op de markt voor software zijn van de twintig grootste bedrijven ter wereld slechts twee Europees. De ICT-industrie is wereldwijd echter wel de grootste banenschepper.

Volgens Wijers is de gebrekkige Europese concurrentiekracht de oorzaak van de achterstand. 'Concurrentiekracht is de sleutel tot het scheppen van banen', aldus Wijers. Om de Europese industrie beter te laten concurreren moeten daarom snel een aantal obstakels worden weggenomen.

In hun actieplan stellen Wijers en Bangemann voor om de markten voor telecommunicatie in Europa versneld open te breken. Nu geven overheden en nationale PTT's in de lidstaten buitenlandse aanbieders nog nauwelijks opdrachten.

Wijers wil daarnaast een betere bestrijding van overheidsssteun aan nationale bedrijven en toezicht op eerlijke concurrentie. Monti zei zaterdag snel met voorstellen voor een Europees toezichthoudend orgaan op de tececom-industrie te willen komen. Overbodige regelgeving moet worden afgeschaft.

De onderzoeksprogramma's en subsidiestromen die in de diverse lidstaten voor de ICT-industrie bestaan moeten op elkaar worden afgestemd. 'Ik ben niet voor nieuwe subsidies', aldus Wijers, 'maar wel voor een efficiëntere besteding van de bestaande.'

Een viertal presidenten van grote Europese bedrijven, waaronder de Nederlander C. Boonstra (Philips) en de Belg E. Davignon, woonden een deel van de ministersconferentie bij. Zij pleitten onder andere voor strakke tijdschema's die aan de actieplannen verbonden worden, zodat er op korte termijn ook resultaat te verwachten is. De industriëlen willen ook dat er eenheid komt in de belastingen voor bedrijven in de diverse lidstaten.

Zo moeten bedrijven met dochterondernemingen in verschillende lidstaten belasting betalen over onderlinge leveringen, rente- en royaltybetalingen. Bovendien wordt elk dochterbedrijf in elke lidstaat apart belast. Europese multinationals willen de resultaten van hun Europese dochters kunnen optellen en in één land laten belasten.

Monti beloofde voorstellen daartoe te zullen ontwikkelen. 'Die zouden wel eens in het aktieplan kunnen zitten', aldus de Italiaanse commissaris.

Daarnaast wil Monti de lidstaten dwingen haast te maken met het uit de weg ruimen van handelsbelemmeringen. Formeel bestaat de interne markt al sinds 1993, maar veel lidstaten hebben nog lang niet alle Europese richtlijnen die daarvoor zijn uitgevaardigd geïmplementeerd.

Daardoor is in amper twee derde van de totale Europese ruimte sprake van een interne markt, aldus Monti. Zijn actieplan moet ertoe bijdragen dat op 1 januari 1999, als ook de Europese munt wordt ingevoerd, de interne markt helemaal af is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden