Europa maakt subtoppers nerveus

Onder de Top-3 van de eredivisie wordt al wekenlang gedanst om een stoel die wankel op zijn pootjes staat. Zo'n zeven clubs azen op Europees voetbal, terwijl de UEFA voor komend seizoen slechts twee tickets in de aanbieding heeft....

BART JUNGMANN

Van onze verslaggever

Bart Jungmann

ARNHEM

De trainers van respectievelijk NAC en Vitesse hebben hun spelers een spreek- en denkverbod opgelegd als ze het bijvoeglijk naamwoord Europees aan het zelfstandig naamwoord voetbal willen koppelen. Die woorden hebben een fnuikende invloed op de daden.

Als een van de zeven dwergen het te hoog in de bol krijgt, wordt dat meteen afgestraft. Zo kraaide NAC vorige week victorie na de eclatante 5-1 zege op concurrent Heerenveen. Gisteren zette Vitesse, een andere concurrent, het elftal van Rijsbergen weer op zijn plaats: 2-0.

En zo staat er elk weekeinde wel een subtopper op het programma. De meeste daarvan zijn aardige, in elk geval onvoorspelbare potjes. Maar de confrontatie tussen NAC en Vitesse was een bloedeloze en arm aan kwaliteit bovendien. Rijsbergen en Thijssen weten dat aan het dubbele programma in dit paasweekeinde, waarin ze het twee dagen eerder moesten opnemen tegen de nummers één en twee van de eredivisie.

Vooral de verliezende trainer had het daarover. Rijsbergen meende dat zijn pupillen het treffen tegen Ajax nog in hun benen hadden. Kees van Wonderen, een van hen, zei voor het begin zelfs pap in de benen te hebben gehad. Een Britse voetballer die zoiets zou beweren, kreeg voor straf een biefstuk van eigen bodem voorgezet.

Het was een slap excuus voor een belabberd optreden dat NAC minimaal een gelijkspel had moeten opleveren. Tegenstander Vitesse verscheen zonder zelfvertrouwen en danig gemankeerd op het veld. Wat dat eerste betreft: sinds 17 maart waren drie van de vier wedstrijden verloren gegaan zonder dat de Arnhemse club zelfs maar tot scoren was gekomen. Tegen degradatiekandidaten als De Graafschap en Go Ahead Eagles is dat weinig minder dan een aanfluiting.

Wat dat tweede betreft: vier spelers hadden het duel met PSV zaterdag niet ongeschonden doorstaan en Roy Makaay, een van de belangrijkste pionnen, zit al een tijdje met zijn arm in het gips.

Op zijn plaats debuteerde Stegeman als basisspeler. In het strijdplan van Thijssen moest hij vooral ruimte creëren aan de rechterkant, waarvan rechtshalf Jochemsen en rechtsback Sturing dienden te profiteren. Aan de linkerkant werd Sjoekov geacht het spel van Vitesse gestalte te geven.

Van allebei kwam de eerste helft niets terecht. Al na een kwartier had NAC de wedstrijd volledig in handen. Het resulteerde in slechts twee kansen die door Abdellaoui en Scheepers onbenut werden gelaten. Verder werd er vooral gesjord, geduwd en slordig gecombineerd. NAC-verdediger Van Burik excelleerde op alle drie onderdelen.

De Vitesse-aanhang had zijn hoop op meer dan een gelijkspel al laten varen toen er een doelpunt uit de lucht kwam vallen. Jochemsen speelde veertien minuten na rust Laros in de diepte aan. De linksbuiten schoot tegen Karelse op, waarna Sjoekov de bal kon intikken, Vitesses eerste aanleiding voor een knuffelpartij sinds 425 minuten.

Alle reden ook voor de in ruime mate meegereisde supportersschare uit Breda om deze besteding van de paasmaandag te betreuren. In het half uur dat nog resteerde om de zaak recht te zetten, lieten haar favorieten het volledig afweten, terwijl Vitesse beslist niet opeens veel beter was gaan spelen. Een iets verhoogde inzet was voldoende om NAC eronder te krijgen.

In dergelijke verhoudingen komt Atteveld, die geen duel schuwt, bovendrijven. Hij onderscheidde zich bovendien met twee afstandsschoten die door Karelse met moeite werden gekeerd. Een kwartier voor tijd kreeg Vitesse toch loon naar werken. Lokhoff zag zich als laatste man opeens geconfronteerd met Laros. Het leeftijdsverschil van dertien jaar werd in een sprintje genadeloos blootgelegd: 2-0.

Rijsbergen zal dus de komende week minder moeite hebben om 'Europees voetbal uit de koppies te krijgen'. Thijssen, die allang uitgerangeerd leek, dient er juist weer waakzaam voor te zijn. Beide trainers moeten zich inmiddels vooral afvragen wat ze in het buitenland te zoeken hebben als hun spelersgroep zo zenuwachtig wordt van die gedachte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden