Cijfers bij het nieuws

Europa kleurt steeds geler, einde aan daling Nederlandse besmettingscijfers

De belangrijkste coronacijfers van woensdag: in veel Europese landen stijgt het aantal positieve tests weer, waardoor er wederom reisadviezen worden aangepast. In Nederland is die toename nog niet waarneembaar, maar dat lijkt een kwestie van tijd.

Sjors Hofstede
RIVM-directeur Jaap van Dissel Beeld ANP
RIVM-directeur Jaap van DisselBeeld ANP

Het ministerie van Buitenlandse zaken past het reisadvies voor Bulgarije, Noorwegen en een deel van Kroatië met ingang vanaf donderdag aan, van groen (‘geen bijzondere veiligheidsrisico’s’) naar geel (‘let op risico’s’). Reizigers van 12 jaar en ouder die terugkeren uit deze gebieden, moeten vanaf zaterdag een coronabewijs kunnen laten zien.

In Bulgarije en Noorwegen geldt het nieuwe advies voor het hele land, in Kroatië betreft het de regio Jadranska Hrvatska. Deze beslaat de gehele Adriatische kust, die populair is onder Nederlandse toeristen.

In alle drie de gebieden zijn de besmettingscijfers recent opgelopen, tot een niveau dat vergelijkbaar is met Nederland. Over heel Kroatië worden wel beduidend minder positieve tests gemeld, maar enkel vanwege lagere cijfers in het meer rustige noorden.

Na deze aanpassingen kleurt nagenoeg alleen Centraal-Europa nog groen. Het virus lijkt over het gehele continent bezig aan een opmars. Spanje, Cyprus, Luxemburg zijn de enige EU-lidstaten die deze week beduidend minder besmettingen melden dan vorige week.

Amper nog afname van Nederlandse besmettings- en ziekenhuiscijfers

De Nederlandse besmettingscijfers dalen niet meer. In vergelijking met vorige week zijn over de zeven afgelopen dagen nog maar 0,3 procent minder positieve tests gemeld. Het gemiddelde aantal meldingen is al vier dagen op rij gestegen, naar zo’n 2.460 per dag. Vorige week daalden de besmettingscijfers nog met 15 procent op weekbasis – en de week daarvoor zelfs met 40.

Ook in de ziekenhuiscijfers is geen duidelijke daling meer zichtbaar. Het aantal nieuwe opnamen is wel iets gedaald, maar enkel door een ruime afname op de ic. Op reguliere verpleegafdelingen neemt de toestroom weer wat toe. Woensdag lagen er 681 covidpatiënten in het ziekenhuis, van wie 212 op de ic.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden