Nieuwscoronavaccin

Europa keurt ook het coronavaccin van Moderna goed

En dat is twee. Na het coronavaccin van Pfizer zet het Europees Medicijnagentschap (EMA) nu ook het licht op groen voor het coronavaccin van het Amerikaanse bedrijf Moderna. Het vaccin heeft als voordeel dat het, in tegenstelling tot het vaccin van Pfizer, houdbaar is in gewone vriezers en koelkasten. Daardoor is het makkelijker in te zetten in verpleeghuizen en huisartspraktijken.

Het Moderna-vaccin. Beeld Kelsey Brunner / AP
Het Moderna-vaccin.Beeld Kelsey Brunner / AP

Afgelopen maandag stond het EMA ook al op het punt om het vaccin goed te keuren. Dat mislukte, omdat men nog enkele detailvragen had aan de fabrikant. ‘Het ging echt om details over de tekst, niet over de kwaliteit of de veiligheid van het vaccin’, benadrukte voorzitter Ton de Boer van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) woensdag bij de bekendmaking.

Veilig en goed werkzaam, dat is wat het vaccin volgens het CBG is. Bij onderzoek onder 30 duizend personen bleek het vaccin gemiddeld 94,1 procent van de gevaccineerden tegen covid te beschermen. Elf mensen die toch corona kregen, werden minder ziek. Ook werkt het vaccin goed bij kwetsbaren en, naar verwachting, tegen de Britse variant van het virus – al is de fabrikant dat laatste voor de zekerheid nog aan het controleren.

Kamala Harris, toekomstig vice-president van de VS, laat zich 29 december in Washington DC inenten met het Modernavaccin.  Beeld Samuel Corum / Getty
Kamala Harris, toekomstig vice-president van de VS, laat zich 29 december in Washington DC inenten met het Modernavaccin.Beeld Samuel Corum / Getty

Iets meer bijwerkingen

Wel werkt het vaccin op papier zo’n tien procent minder goed bij ouderen: van hen beschermde Moderna slechts zes op de zeven gevaccineerden. Maar waarschijnlijk zegt zo'n percentage weinig omdat de getallen bij het vooronderzoek nog klein waren, aldus CBG-beoordelaar Ingrid Schellens. ‘Eén ziektegeval onder ouderen meer of minder, en je had andere getallen gehad. We hebben niet de indruk dat het vaccin bij ouderen minder werkzaam is.’

Het vaccin van Moderna heeft wel iets meer bijwerkingen dan het al goedgekeurde vaccin van Pfizer, erkent het CBG. Bij de tests kreeg 92 procent van de ingeënte mensen pijn rond de injectieplek, 68 procent last van vermoeidheid en 63 procent hoofdpijn. Bij ongeveer een op de tien zijn dergelijke griepachtige klachten genoeg om voor thuis te blijven, al is het doorgaans maar een dagje. Bij het vaccin van Pfizer treden dezelfde bijwerkingen op, maar iets minder vaak. Ernstige bijwerkingen werden bij geen van beide vaccins gezien.

Europa heeft relatief bescheiden bij Moderna ingekocht. De komende maanden kan Nederland naar verwachting 400 duizend doses tegemoet zien, gevolgd door 1,4 miljoen doses in de zomer, en nog eens 1,4 miljoen in de herfst. Bij elkaar goed voor 1,6 miljoen Nederlanders, want per kuur zijn twee prikken nodig met vier weken ertussen.

null Beeld

Verpleeghuizen en zorgflats

Nederland wil het vaccin van Moderna in de beginfase inzetten voor 138 duizend bewoners van verpleeghuizen en zorgflats en 85 duizend mensen met een verstandelijke beperking in instellingen. Het vaccin van Pfizer is bestemd voor mensen die wat mobieler zijn en naar een centrale priklocatie kunnen komen.

Een voorbehoud maakt de beoordelaar voor zwangere vrouwen en mensen met een ernstig ontregelde afweer, zoals transplantatiepatiënten. Zij mogen het vaccin wel nemen, maar in overleg met hun arts: de prik is domweg nog niet op deze groepen getest. Wel is de werking van het vaccin op de zwangerschap bij proefdieren onderzocht: ‘Daar vond men geen enkele aanwijzing dat het ook maar enigszins invloed heeft op de zwangerschap of de pups’, aldus Schellens.

Net als het vaccin van Pfizer bestaat dat van Moderna uit in vetblaasjes verpakte sliertjes erfelijk materiaal, die een nepinfectie opwekken in cellen rondom de prikplek. Het lichaam verslaat die infectie makkelijk en ruimt het vaccin op, maar onthoudt en passant wel hoe het echte coronavirus er uitziet.

Voorgoed verbannen

Hoe lang de bescherming aanhoudt, is onbekend. Ook is onduidelijk of de prik het virus voorgoed uit het lichaam verbant: denkbaar is dat ingeënte personen nog wel een milde infectie kunnen krijgen, zonder er ziek van te worden. Zulke personen zouden het virus in theorie nog steeds kunnen doorgeven, maar veel minder vaak.

In de VS werd het Modernavaccin voor de Kerst al goedgekeurd voor noodgebruik: het is deze prik waarmee onder meer wetenschapsadviseur Anthony Fauci en aankomend vice-president Kamala Harris zich plechtig lieten inenten.

Lees verder

Eerste vaccinaties woensdag al, vanaf april gehele bevolking aan de beurt
Niet vrijdag, maar aanstaande woensdag krijgen in Nederland de eerste zorgmedewerkers hun coronavaccinatie. Zowel in ziekenhuizen als op de GGD-locatie in Veghel worden dan de eerste vaccins toegediend. Dat schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.

Wie mag wanneer een prik? Zes vragen over de komende vaccinatiegolf
Zorgmedewerkers van de verpleeghuizen vormen – naast hun collega’s in de acute ziekenhuiszorg die afgelopen weekeinde voorrang hebben gekregen – de eerste groep die in Nederland in aanmerking komt voor een vaccinatie.

Nederland traag? Ook in andere EU-landen is er onvrede over het tempo van de coronavaccinaties
Als allerlaatste EU-land start Nederland komende week met het vaccineren van de bevolking tegen corona. Volgens CDA-minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zou elders vooral symbolisch worden geprikt. Dat klopt niet. Toch is er ook onvrede in de buurlanden. Een overzicht.

Schimmigheid rond Chinese vaccins: ‘Het is of je in het duister prikt’
China heeft drie vaccins, waarvan er twee (nog) niet zijn goedgekeurd. Het is nog steeds de vraag of die wel effectief zijn, of veilig. Toch worden ze alledrie gebruikt in de komende campagne, waarin in minder dan twee weken tijd 50 miljoen Chinezen zullen worden ingeënt. Het is een kwestie van vertrouwen: ‘Ik voel me in ieder geval veiliger.’

Dit gebeurt er in jouw lijf als de prik is gezet
De eerste coronavaccins zijn gebaseerd op een sciencefictionachtige techniek waaraan wetenschappers tientallen jaren sleutelden. Hoe werkt die techniek, en wat gebeurt er precies in het lichaam zodra het vaccin is ingespoten?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden