Europa herschikt ambtelijke top

De nieuwe Europese Commissie heeft de top van haar ambtelijke diensten volledig omgegooid. Vrijwel alle directeuren-generaal, de feitelijke chefs van de diensten, krijgen een andere functie....

Van onze correspondent Geert-Jan Bogaerts

Europees Commissaris Neil Kinnock, verantwoordelijk voor de organisatie van de Europese Commissie, noemde de veranderingen zonder weerga. Het meest revolutionair vond hij dat benoemingen op hoge posten voortaan niet meer zullen geschieden op basis van nationaliteit, maar op basis van verdienste, ervaring en deskundigheid. 'Er worden geen vlaggen meer geplakt op hoge posities', aldus Kinnock.

Het nieuwe regime betekent onder meer het einde van de loopbaan van de Fransman Guy Legras op de landbouwdirectie. Legras zat daar al sinds 1985 en was achter de schermen een van de meest invloedrijke ambtenaren in het belangrijke Europese landbouwbeleid. Sinds 1958 wordt zijn post al door Fransen bezet.

Hoge functionarissen mogen voortaan niet langer dan vijf jaar op een bepaalde post blijven zitten. Bovendien wil de Commissie vermijden dat diensten worden geleid door iemand met dezelfde nationaliteit als de Commissaris die verantwoordelijk is voor die dienst. Zo denkt de Commissie te voorkomen dat beleidsterreinen overwegend in handen raken van mensen uit één land.

Dat betekent dat bijvoorbeeld de Duitser Klaus van der Pas, die de onderhandelingen over de uitbreiding van de Europese Unie leidt, een andere baan krijgt. Zijn baas, eurocommissaris Verheugen, is ook een Duitser.

Velen in Brussel verwachtten dat de secretaris-generaal van de Europese Commissie, de Nederlander Carlo Trojan, de vernieuwingsdrift niet zou overleven. Trojan werd impliciet bekritiseerd in een rapport van het Comité van Wijzen dat in juli werd gepresenteerd. Het rapport bevatte felle kritiek op de ambtelijke cultuur van de Commissie.

Maar Kinnock had gisteren uitsluitend lovende woorden voor de hoogste ambtenaar. 'Hij doet zijn werk tot volle tevredenheid, is deskundig en hartstochtelijk', aldus Kinnock. 'Het zou niet gepast zijn hem nu een andere functie te geven.'

Nederland lijkt onderbedeeld in de verdeling van de topposities. Van de 33 hoogste functies wordt er slechts één bezet door een Nederlander, Trojan. Ook bij de vaak invloedrijke persoonlijke staven van de Commissarissen zijn Nederlanders dun gezaaid. Hier werken slechts vijf landgenoten, waarvan drie in het kabinet van de Nederlandse eurocommissaris Bolkestein. Kleinere landen als België en Griekenland hebben respectievelijk tien en zes landgenoten in de kabinetten zitten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden