Europa heeft nu ook zijn 'most wanted'-lijst

Eindelijk heeft Europa ook een 'most wanted'-lijst, een lijst met de meest gezochte misdadigers van het oude continent. Europol, de Europese politieorganisatie, heeft vrijdag een lijst met 42 namen online gezet van criminelen die politie en veiligheidsdienst koste wat kost wil pakken. Helemaal bovenaan de lijst prijkt Salah Abdeslam, de voortvluchtige dader van de aanslagen in Parijs, die omschreven wordt  als 'erg gevaarlijk en gewapend'.

Iñaki Oñorbe Genovesi
null Beeld Europol
Beeld Europol

Europol hoopt met de lijst de belangrijkste opsporingen te centraliseren.

Elk van de 28 lidstaten van de Europese Unie mocht twee namen van misdadigers aandragen voor de nieuwe lijst. Frankrijk, de voorbije jaren zo getroffen door terreur, mocht als enige lidstaat drie namen opgeven, in de hoop zo de opsporing en aanhouding van de voortvluchtige boeven en terroristen te kunnen bespoedigen.

Het is een bont gezelschap dat te vinden is op de Europese most wanted-lijst. Moordenaars, verkrachters, kidnappers en gewapende overvallers. Maar ook Matteo Messina Denaro, de voortvluchtige godfather van de Cosa Nostra, de Siciliaanse maffia.

Bij sommige criminelen staat expliciet vermeld dat aanhouding of inlichtingen kunnen leiden tot een heuse beloning. Neem de Kosovaar Hime Lufaj, die onder meer een politieagent zwaar verwonde met messteken in de borst en de bovenarm. De Oostenrijkse politiediensten hebben 10 duizend euro op Lufajs hoofd gezet.

Jongste op de lijst van meest gezochte misdadigers is de 23-jarige Algerijn Amin Boali, die gezocht wordt voor een moord op Eerste Kerstdag 2014 in de Zweedse stad Malmö. De nestor van het stel is de 63-jarige Gregorian Bivolaru, een voormalige yogaleraar uit Roemenië die gezocht wordt wegens kinderprostitutie en kinderporno.

Nederlanders

Op de lijst staan ook twee Nederlanders: de 31-jarige Cumali Ata en de 40-jarige Hasan Amhased Aksema. Ata werd veroordeeld tot ruim 11 jaar cel omdat hij in 2004 in Enschede zijn 18-jarige nichtje, met wie hij een geheime relatie had, om het leven bracht. Direct na de moord vluchtte Ata naar Turkije, maar de politie heeft aanwijzingen dat hij mogelijk onder een valse naam in Nederland of Duitsland woont.

Aksema werd tot levenslang veroordeeld voor de moord in Goor op zijn ex-vrouw Marisse en de ontvoering van zijn dochtertje Isra in 2004. Isra wordt nog altijd vermist. Het laatste bekende spoor van Aksema leidde naar Libië.

Op de nieuwe Europese most wanted- lijst is slechts één vrouw te vinden: Marina Cecilia Kettunen, een 29-jarige Finse die gezocht wordt voor grootschalige fraude.

null Beeld Europol
Beeld Europol
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden