Europa heeft migranten nodig

Duizenden vluchtelingen zijn vastgelopen in Hongarije op het Keleti-station in Boedapest.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

'Nederland moet 7.214 vluchtelingen extra opvangen', luidde gisteren de chapeau boven de openingskop van de Volkskrant.

De 7.214 vluchtelingen komen bij de eerdere toezegging van 2.047, zodat er nu in totaal 9.261 welkom zijn. Keer zesduizend euro per vluchteling van de EU, maakt 55 miljoen euro. Goed, sigaar uit eigen doos, maar toch leuk meegenomen.

Premier Rutte wil dat Nederland een 'dominante bijdrage' gaat leveren aan het Europese vluchtelingendebat. Er moet eerst nog wel overeenstemming worden bereikt met de PvdA. Dus vermoedelijk reist staatssecretaris Dijkhoff straks af met een bleek Samsom meets Zijlstra-compromis, en probeer dan maar eens een dominante bijdrage te leveren.

Wat hier momenteel helaas domineert, is de bangigheid. Mijn gewaardeerde collega-columnist René Cuperus voorzag gisteren in deze krant al de Ondergang van het Avondland. 'Deze nieuwe migratiegolf uit Midden-Oosten, Balkan en Afrika zou wel eens de genadeklap kunnen betekenen.'

Kop op René, niet zo somber. Het is niet voor het eerst dat er mensen op drift raken en Nederland en Europa kunnen meer hebben dan jij denkt. Misschien spreekt hier de van nature wat zwartgallige sociaal-democraat, die de mensheid graag indeelt in probleemgevallen, zwakkeren, kansarmen, nooddruftigen, hulpbehoevenden en algemene zieligerds en sneue types. Als je zo kijkt naar de volle treinen richting München, dan kan het je inderdaad bang te moede worden.

Maar wellicht onderschatten de somberaars de drive van de vluchtelingen om er zélf iets van te maken. Die treinen zitten mede zo vol vanwege alle journalisten die erin zitten om reportages te maken. Daaruit spreekt vooral de ongelooflijke kracht, moed en het doorzettingsvermogen waarmee de vluchtelingen op zoek zijn naar een beter bestaan.

Die 9.261 vluchtelingen, dat is overigens minder dan 5,5 procent van het aantal geboorten in Nederland in 2014.

In Duitsland verklaarde Dieter Zetsche, CEO van Daimler (Mercedes, Chrysler) dat zijn bedrijf in de opvangcentra op zoek wil naar werknemers. Uit Bild am Sonntag: 'De meeste vluchtelingen zijn jong, goed opgeleid en erg gemotiveerd. Precies dat soort mensen zoeken we. Ze kunnen ons helpen onze doelen te halen of zelfs te overtreffen. Duitsland kan de gaten op de arbeidsmarkt niet meer met louter Duitsers opvullen.' Matthias Müller van Porsche zei iets dergelijks in de Süddeutsche Zeitung. 'Hoe de industrie de politiek kan helpen? Met arbeidsplaatsen!' Das ist der Geist.

We weten allang dat Europa immigranten nodig heeft, willen we ons welvaarts- en zorgniveau handhaven. Dit jaar zal volgens Eurostat het Europese sterftecijfer voor het eerst het geboortecijfer overtreffen. In Duitsland, de grijze man van Europa, beseffen ze beter dan wij dat zonder immigratie het economisch verval onvermijdelijk is.

In juni publiceerde VN een gesprek met Philippe Legrain, auteur van Immigrants: Your Country Needs Them. Legrain pleitte ervoor de opvang van asielzoekers uit de sfeer van liefdadigheid te halen en de nieuwkomers te zien als welkome krachten voor onze samenleving, die zorgen voor nieuwe ideeën, innovatie en bedrijvigheid. Zoals gevluchte Vlamingen (150 duizend) hier ooit de basis legden voor de Gouden Eeuw: dat moet Rutte aanspreken.

Mooi thema ook voor onze dominante bijdrage.

Beter chapeau: 'Nederland mag 7.214 vluchtelingen opvangen'. Jammer, hadden er best wat meer mogen zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden