'Europa' gaat door, Cameron staat alleen

David Cameron komt steeds verder alleen te staan in Europa. De Britse premier is de enige die pertinent nee zegt tegen de vannacht gemaakte Europese afspraken. Daarmee lijken de Britten eerder nog verder uit Europa weg te trekken, dan dat dit het einde van Brussel betekent.

David Cameron in Europa.Beeld reuters

In de overeenkomst die vanmiddag openbaar werd, geven alle zeventien eurolanden en negen andere lidstaten aan de nieuwe begrotingsregels te willen onderschrijven en akkoord te gaan met de overige maatregelen die de schuldencrisis moeten bedwingen. Hoewel sommige landen de afspraken nog wel aan hun parlement kunnen voorleggen. De enige die niet zijn handtekening zette is David Cameron.

Daarmee beweegt zijn Groot-Brittannië steeds meer richting een Brits isolement. De Europese leiders nemen het Cameron hoogst kwalijk een nieuw Europees verdrag te hebben geblokkeerd. De andere 26 landen gaan nu met elkaar verder met de Europese integratie.

In eerste instantie werd door de Engelse media nog druk gespeculeerd over een mogelijke 'tweesporen-ontwikkeling' van de Europese Unie, want het leek er op dat Hongarije ook niet mee wilde doen, terwijl Tsjechië en Zweden aangaven te twijfelen. Maar hun handtekeningen staan wel onder het akkoord.

Voor een tweesporen-ontwikkeling is één ontbrekende handtekening niet genoeg. Met 26 lidstaten op het 'snelle spoor', is er te weinig animo voor een 'langzaam spoor'. Juist deze week leek het erop dat Europa klaar was om harde maatregelen te nemen en meer begrotingsmacht aan Brussel te geven. Dat Cameron er nu eigenhandig voor zorgt dat dit op een ingewikkelde en volgens sommige halfslachtige manier gebeurt, zet kwaad bloed. Zo had de Franse president Sarkozy geen goed woord over voor de Britten.

Op eigen boden wordt de opstelling van David Cameron welwillend ontvangen. Zijn coalitiegenoot Nick Glegg (leider van de pro-Europese Liberal Democrats), zei vandaag dat de premier goed heeft gehandeld. Ook de meeste kranten oordelen positief, hoewel er wel op gewezen wordt dat hun land nu wel erg geïsoleerd komt te staan.

Het is vooralsnog niet zo dat Groot-Brittannië nu uit Europa stapt. 'We zullen er aan vasthouden dat de EU-instituties, het hof en de Commissie hun werk zullen blijven doen voor alle 27 landen van de Europese Unie. Die instituties zijn gewaarborgd door het Verdrag en dat Verdrag is nog steeds beschermd', zei Cameron vanmiddag.

Lees hier welke afspraken precies zijn gemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden