Column

Europa en prostitutie zullen overleven

Michel Houellebecq ontving de Frank-Schirrmacher-Preis en hield een dankrede, die niet onopgemerkt is gebleven; 'Opinie & Debat' schreef er vrijdag in de Volkskrant over.

Arnon Grunberg
Een prostituee aan het werk in een van de prostitutieboten aan het Zandpad in Utrecht (archieffoto). Beeld anp
Een prostituee aan het werk in een van de prostitutieboten aan het Zandpad in Utrecht (archieffoto).Beeld anp

Robin Detje in Die Zeit was kritisch: 'Großschriftsteller sind immer auch Großkurtisanen der Aufmerksamkeitsökonomie.' ( Großschriftsteller zijn altijd ook grote courtisanen in de aandachtseconomie.)

Houellebecq had het over de islam, het einde van Europa en uiteraard zichzelf. Mijn oog bleef haken aan een alinea over prostitutie, waarin Houellebecq stelt dat wie de prostitutie wil afschaffen het huwelijk onmogelijk maakt en daarmee het einde van Europa naderbij brengt. Aanleiding voor zijn boutade was de mogelijkheid dat in Frankrijk het bezoeken van prostituees strafbaar wordt.

Het huwelijk zal een dubbele moraal nodig hebben om te overleven, maar of Europa zonder prostitutie ten dode is opgeschreven zoals Houellebecq stelt? Overigens, wat strafbaar is verdwijnt niet automatisch. Dus prostitutie zal wel overleven. Net als Europa, ook een courtisane.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden