Europa en Canada sluiten vrijhandelsakkoord
De Europese Unie en Canada zijn erin geslaagd een vrijhandelsakkoord te sluiten, ondanks hardnekkig verzet van de Canadese kaaslobby. De Canadese premier Stephen Harper en de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, zetten vrijdag hun handtekening onder het verdrag na het eens te zijn geworden over de laatste details.
AMSTERDAM - Harper sprak van de 'grootste deal ooit' in de Canadese geschiedenis. Voor Canada (35 miljoen inwoners) is de Europese Unie (508 miljoen inwoners) de op één na belangrijkste afzetmarkt, na de Verenigde Staten. Voor de EU zelf komt Canada slechts op nummer twaalf van de belangrijkste handelspartners. In 2012 bedroeg de wederzijdse handel 85 miljard euro.
Het akkoord moet de tarieven en bureaucratie tussen beide landen sterk verlagen. Dat zou tot extra economische groei en banen moeten leiden, zeiden Harper en Barroso na ondertekening van het akkoord.
Het akkoord met Canada is voor de EU een opwarmertje voor eenzelfde, maar lastiger te bereiken vrijhandelsakkoord met de Verenigde Staten, waaraan momenteel in Brussel en Washington wordt gewerkt.
Het belangrijkste obstakel dat Canada en de EU moesten overwinnen was de Canadese zuivelindustrie, meer in het bijzonder Canadese kaasproducenten, die de dupe vrezen te worden van het akkoord. Ze vrezen voor hun positie als Camembert, Edammer en Danish Blue straks de Canadese markt zullen overspoelen.
Desondanks zei Harper dat het vrijhandelsakkoord in het voordeel is van 'de overweldigende meerderheid van de Canadezen'. De Canadese zuivelindustrie zal door de overheid geholpen worden om overeind te blijven tegen de Europese import. Europese kaasproducenten mogen maximaal 130 procent meer exporteren dan tot nu toe het geval was, staat in het akkoord.
Volgens minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel levert het akkoord de Nederlandse economie jaarlijks tussen de 600 miljoen en 1,2 miljard euro op. Nederland is na de VS de grootste investeerder in Canada. 'Voor bijvoorbeeld de Nederlandse zuivelsector, baggeraars, rederijen en financiële dienstensector liggen er volop kansen', aldus Ploumen.
undefined