Europa en Bosnië

HET IS een goede zaak dat de Europese staats- en regeringsleiders tijdens hun top in Essen hebben verklaard dat de VN-troepen in Bosnië moeten doorgaan met het verlenen van humanitaire hulp en een 'rem hebben gezet', om met president Mitterrand te spreken, op de groeiende neiging bij enkele landen eenzijdig...

Het is voor de noodlijdende bevolking in het door oorlog zwaar geteisterde Bosnië van groot belang dat de VN-troepen blijven. De blauwhelmen zijn niet in staat een einde aan de oorlog te maken. Maar zij kunnen hulpkonvooien begeleiden en zo de nood enigszins verzachten en zij kunnen Sarajevo en de Moslim-enclaves een minimum aan bescherming bieden. Veel is het niet en dit weinige wordt door de Bosnische Serviërs steeds moeilijker, zo niet onmogelijk gemaakt.

De Bosnië-verklaring van de staats- en regeringsleiders van de Europese Unie gaat in de juiste richting, maar waaraan het opnieuw ontbreekt, is daadkracht. Als zij werkelijk willen dat Unprofor zijn werkzaamheden voortzet, dan zijn woorden niet voldoende. Die maken op de Bosnische Serviërs geen indruk.

Dat is zondag, een dag na de top in Essen, al gebleken. De Serviërs hebben een VN-konvooi met brandstof gekaapt en een ander konvooi gestopt, zodat het gebrek aan diesel bij Unprofor steeds nijpender wordt. Bovendien hebben zij het begeleiden en beschermen van hulpkonvooien door pantservoertuigen van de VN verboden. Van onmiddellijke verwijdering van obstakels en van bewegingsvrijheid voor Unprofor, waar de EU-verklaring om vraagt, is dus geen sprake. Door dit Servische optreden dreigt de VN-operatie in Bosnië te worden verlamd, en wordt de nood onder de burgerbevolking steeds groter. Dit is onaanvaardbaar.

Unprofor zal zijn humanitaire taak alleen maar effectief kunnen vervullen als het zich desnoods met geweld tegen Servische obstructie en agressie kan verweren. En ofschoon de Veiligheidsraad al geruime tijd geleden dergelijk geweld heeft toegestaan, ontbreekt de politieke wil meer militairen met zwaardere wapens naar Bosnië te sturen. Zo zijn de VS nu wel bereid troepen te sturen om te helpen bij een eventuele evacuatie van VN-soldaten uit Bosnië, maar niet om de VN-militairen te helpen bij hun zware taak.

Deze blijven overgeleverd aan Servische willekeur. Als die hun obstructie voortzetten, zal Unprofor niet meer kunnen functioneren. De discussie over terugtrekking van de VN-troepen, die de staats- en regeringsleiders in Essen hadden willen beëindigen, zal spoedig weer oplaaien.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden