Europa en Azië reageren boos en teleurgesteld op importheffingen Trump: 'Wij zijn vrienden'

De EU stapt naar de Wereldhandelsorganisatie (WTO) als Europese bedrijven worden getroffen door de importheffingen die president Trump donderdag afkondigde op staal en aluminium. Dit zei handelscommissaris Cecilia Malmström vrijdag. Ook in Azië werd boos en teleurgesteld gereageerd. Premier May van Groot-Brittannië zei dat Trumps aanpak niet de juiste was.

Europees handelscommissaris Malmström.Beeld EPA

Japan waarschuwde dat het Amerikaanse besluit van 'grote invloed' zal zijn op de relatie met de VS. China reageerde afwijzend en Zuid-Korea dreigde, net als de EU, een klacht in te dienen bij de WTO.

De VS gaan de invoer van staal belasten met een heffing van 25 procent en aluminium met 10 procent om de eigen industrie te beschermen. 'Wij hebben duidelijk gemaakt dat dit in strijd is met de WTO-regels', waarschuwde Malmström op een bijeenkomst van het Amerikaanse Marshall Fund in Brussel.

Trump haalde bij de bekendmaking van de maatregelen uit naar onder anderen Europa en China. Malmström: 'Wij zullen naar de WTO stappen, mogelijk met sommige bondgenoten. Wij moeten onze industrie beschermen met tegenmaatregelen. Dit is niet de juiste manier om dit aan te pakken.' De 28 EU-lidstaten exporteren jaarlijks zo'n vijf miljoen ton staal naar de VS. Het is nog onduidelijk of Europese bedrijven ook getroffen zullen worden door de heffingen die over twee weken ingaan.

Trump besloot de buurlanden Canada en Mexico voorlopig uit te sluiten van de maatregelen. Hij hoopt zo beide landen, waarmee de VS het vrijhandelsverdrag Nafta hebben gesloten, aan te moedigen alsnog akkoord te gaan met aanpassing van het verdrag. Trump vindt dat Nafta, dat in de jaren negentig werd gesloten, de VS miljoenen banen heeft gekost. Hij hield de mogelijkheid open dat ook andere bondgenoten een uitzonderingsstatus krijgen.

Met naast zich Amerikaanse staalarbeiders, laat president Trump het besluit zien dat de importheffingen op staal en aluminium mogelijk maakt.Beeld AFP

'Wij zijn vrienden'

Behalve Canada en Mexico hoeft ook Australië zich geen zorgen te maken omdat de VS met Australië een handelsoverschot hebben. 'Wij zijn door iedereen afgezet', aldus de president donderdag in het Witte Huis. 'Door vriend en vijand. Door China en de Europese Unie. Zo kunnen we geen zaken doen.' Malmström: 'Wij hopen een bevestiging te krijgen dat dit alles niet geldt voor de EU.'

De EU heeft gedreigd terug te slaan door de invoer uit de VS van onder andere staal, luxe motoren zoals die van Harley Davidson, spijkerbroeken, pindakaas, sinaasappelsap en andere landbouwproducten te belasten.

'Eigenlijk alles wat u hebt bij uw ontbijt', aldus Malmström tegen de aanwezigen. 'Wij zijn vrienden. Wij zijn bondgenoten. Wij werken samen. Wij rekenen erop dat wij uitgezonderd zullen worden van deze maatregelen.' De WTO-regels bepalen dat de EU-lidstaten binnen 90 dagen met tegenmaatregelen kunnen komen. Malmström heeft zaterdag handelsoverleg met Amerikaanse en Japanse functionarissen.

Steun vasn Tesla-topman

De federatie van Europese staalfabrikanten Eurofer waarschuwde vrijdag dat Trumps maatregel tienduizenden banen kan gaan kosten. De industrie verwacht dat buitenlandse producenten, zoals in China, hun staal zullen gaan dumpen op de Europese markt.

'Het verlies van de export naar Amerika, in combinatie met de verwachte toename van de Europese import, kan leiden tot het verlies van tienduizenden banen in de Europese staalindustrie en andere sectoren'. aldus voorzitter Axel Eggert van Eurofer.

Trump kreeg donderdag steun van onder andere topman Elon Musk van Tesla voor het aanpakken van China. Op Twitter zei Musk dat hij tegen importheffingen is. 'Maar de huidige regels maken het wel heel moeilijk', aldus Musk over de praktijken van China. 'Het is alsof je meedoet aan een olympische wedstrijd met lood in je schoenen. Een voorbeeld: Amerikaanse auto's die naar China worden geëxporteerd, worden getroffen door een invoertarief van 25 procent. Maar voor een Chinese auto die de VS binnenkomt, geldt een invoertarief van 2,5 procent. Tien keer minder dus.'

Het Amerikaanse Harley-Davidson dreigt getroffen te worden door tegenmaatregelen van de EU.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden