Europa eist universele telefoonoplader

VAN ONZE VERSLAGGEVER en THOMAS VAN DER KOLK

AMSTERDAM - Al jaren wordt erover gepraat en onderhandeld: de universele standaardoplader voor mobiele telefoons. Donderdag heeft het Europees Parlement de knoop doorgehakt: hij komt er. Er is een voorstel aangenomen dat waarbij fabrikanten worden verplicht bij telefoons zo'n standaardoplader te leveren. Ook moeten zij hun toestellen geschikt maken om de oplader te kunnen gebruiken. Op deze manier wil het parlement vervuiling, onnodige kosten en 'gedoe voor de gebruiker' terugdringen.

Het zal mogelijk tot 2017 duren voor de verplichting in gaat. Europese lidstaten krijgen vermoedelijk twee jaar de tijd om de nieuwe regels in hun wetgeving op te nemen en vervolgens krijgen de fabrikanten een jaar om hun apparatuur aan te passen.

De stemming van gisteren volgt op een overeenkomst die een commissie van het Europees Parlement in december sloot met de Raad van Ministers. De bepaling die fabrikanten verplicht tot het leveren van een universele oplader maakt deel uit van een bredere, voorlopige richtlijn over het gebruik van radioapparatuur in onder andere mobiele telefoons en modems.

In de Europese Unie loopt de discussie over de opladers al jaren. In 2009 sloot de EU een intentieverklaring met de grote fabrikanten, met daarin de bepaling dat bij telefoons een universele micro-usb-stekker zou worden meegeleverd. Veel fabrikanten deden dat ook, maar het effect bleef beperkt doordat de afspraken vrijblijvend waren en bovendien in 2012 afliepen. Ze zijn niet verlengd.

Donderdag zette het Europees Parlement concrete stappen naar een verplichting die voor de hele EU geldt. Bedrijven die zich er niet aan houden, mogen hun product niet meer in Europa verkopen, aldus europarlementariër Toine Manders (VVD). 'Als ze dat wel doen, kan de Europese Commissie ingrijpen en Apple voor het Europese Hof slepen of beboeten.'

Zeven jaar geleden kwam Manders met een voorstel dat in grote lijnen overeenkomt met wat er nu op tafel ligt. Onder meer Apple wilde toen niet meewerken.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden