Europa blijft bij VS militair achter

De Europese landen van de NAVO slagen er niet in hun belofte na te komen om hun defensiecapaciteit te vergroten....

Van onze correspondent Geert-Jan Bogaerts

Twee jaar geleden spraken de NAVO-landen een ingrijpend moderniseringsprogramma van hun strijdkrachten af. De nationale legers zouden hun materieel beter op elkaar afstemmen. De Europese NAVO-lidstaten zouden bovendien hun best doen hun grote achterstand op de Verenigde Staten in te lopen.

Van die goede voornemens is weinig terechtgekomen. 'Het gaat traag, maar je mag geen snelle uitbreiding van de Europese capaciteit verwachten als de defensiebegrotingen niet kunnen stijgen', zegt De Grave. Robertson wil de trage voortgang volgende week aan de kaak stellen, als de regeringsleiders van de NAVO-landen voor een ingelaste top naar Brussel komen.

Ook president Bush zal daar aanwezig zijn. Hoewel zijn visite voor een deel het karakter heeft van een kennismakingsbezoek, verwachten diplomaten dat hij niet zal nalaten de Europese bondgenoten te wijzen op hun verplichtingen.

De bedoeling van het moderniseringsprogramma, in NAVO-jargon Defense Capabilities Initiative, is om de strijdkrachten flexibeler te maken. In veel lidstaten is het leger nog steeds ingericht op een langdurige oorlog met de vijand uit het voormalige Sovjet-kamp. De strijd in Joegoslavië heeft laten zien dat de moderne oorlog met andere middelen wordt gevoerd. Legereenheden moeten zich snel kunnen verplaatsen en moeten minder afhankelijk zijn van zwaar materieel.

De Europese investeringen zijn niet alleen van belang om het evenwicht binnen de NAVO met de Verenigde Staten te herstellen, maar ook om de Europese ambities voor een eigen strijdmacht te kunnen waarmaken. Volgend jaar moet het zover zijn: binnen drie maanden na afroep moet dan een legereenheid van 60 duizend Europese soldaten beschikbaar staan voor vredeshandhaving en crisisbestrijding.

De Grave verwacht niet dat dat zal lukken. 'Als je realistisch bent, moet je er wel aan twijfelen of onze doelstelling volledig in de komende twee jaar bereikt zal worden.'

De NAVO-landen kregen gisterochtend uitleg van een hoge staffunctionaris, die hen voorhield dat sommige lidstaten nog niet de helft realiseren van wat ze in 1999 in Washington hebben beloofd. Volgens De Grave hoeft Nederland zich niet aangesproken te voelen: 'We hebben onze defensiebegroting met 7 procent verhoogd. Daar zit weliswaar inflatie in, maar in sommige landen hebben ze niet eens inflatiecorrectie.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden