Europa bindt strijd aan met dun plastic tasje

De EU-landen moeten het gebruik van dunne plastic tasjes drastisch terugdringen. De Europese Commissie acht een vermindering met 80 procent mogelijk. Blijft overtuigende actie bij de lidstaten uit, dan overweegt de Commissie de afname verplicht te maken.

Marc Peeperkorn
Een Duitse toeriste trotseert het Haagse Binnenhof met een plastic tasje op haar hoofd om zo nog een beetje droog te blijven. Beeld anp
Een Duitse toeriste trotseert het Haagse Binnenhof met een plastic tasje op haar hoofd om zo nog een beetje droog te blijven.Beeld anp

Volgens Europees Commissaris Potocnik (Milieu) zijn de eenmalig te gebruiken tasjes een ramp voor het milieu. Zo'n 8 miljard van deze tasjes belanden ieder jaar als zwerfvuil op de straten, in de rivieren, zeeën en oceanen. Niet alleen is dat een verlies aan grondstoffen, het plastic bedreigt vogels, vissen en andere zeedieren. Vrijwel alle Noordzeevogels (94 procent) hebben plastic in hun maag. Stranden aan de Middellandse Zee, de Noordzee en de Golf van Biskaje veranderen regelmatig (afhankelijk van de windrichting en stroming) in een waterbed van plastic.

Potocnik stelt vandaag voor dat landen maatregelen nemen om de plasticstroom in te dammen. De lidstaten mogen zelf bepalen of ze kiezen voor een verbod op het gebruik van de tasjes, een heffing of andere methoden, mits er maar minder tasjes komen.

Het voorstel van de Europese Commissie volgt op een verzoek in 2011 van de Europese milieuministers. Potocnik waarschuwt dat als de EU-landen niets of te weinig ondernemen, de Commissie met dwingende maatregelen komt.

Plastic soep
Volgens de Commissie kunnen de EU-landen het tasjesgebruik met 80 procent verlagen, als ze een voorbeeld nemen aan Ierland en Denemarken. Daar moet de consument betalen voor een tasje, met als gevolg dat de Deen er gemiddeld nog maar 4 per jaar gebruikt en de Ier 18. Absolute grootgebruikers zijn de Polen, Portugezen, Slowaken, Slovenen, Esten, Litouwers, Letten en Hongaren: zij zijn goed voor 466 tasjes per jaar. De Nederlander loopt met 71 eenmalig te gebruiken tasjes rond: in Nederlandse supermarkten worden ze niet meer verstrekt.

Jaarlijks worden er volgens de Commissie circa 100 miljard plastic tassen verspreid in de EU, het merendeel (ruim 90 procent) betreft de gewraakte dunne exemplaren. Naar schatting 8 miljard daarvan belanden niet in de afvalverwerking, maar verdwijnen op straat en in het water. Het afbreken van deze tonnen aan plastic door de natuur duurt honderden jaren. Sommige delen van de oceaan zijn veranderd in een plastic soep: door de stroming bijeengebrachte grote hoeveelheden stukjes plastic. Nederland bepleitte eerder een Europese aanpak hiervoor. De lidstaten en het Europees Parlement moeten zich nu uitspreken over de plannen van Potocnik.

Aangespoeld plastic op een strand in India. Beeld anp
Aangespoeld plastic op een strand in India.Beeld anp
null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden