Europa bereidt zich voor op evacuaties uit Libië

AMSTERDAM - Meerdere lidstaten van de Europese Unie gaan zich voorbereiden op het evacueren van burgers uit Libië. Dat hebben de Europese ministers van buitenlandse zaken maandag gezegd.

Een Tunesische vrouw arriveert op het vliegveld van Tunis. Samen met circa 2.300 andere Tunesiërs die in Libië woonden, is zij het land ontvlucht. © afp Beeld
Een Tunesische vrouw arriveert op het vliegveld van Tunis. Samen met circa 2.300 andere Tunesiërs die in Libië woonden, is zij het land ontvlucht. © afp

De EU heeft niet de macht om lidstaten op te dragen hun burgers te evacueren uit een ander land, maar ministers kunnen wel afspreken om gezamenlijk op te trekken.
'We zijn erg bezorgd over de situatie in Libië', zei de Spaanse minister van buitenlandse zaken Trinidad Jimenez. Volgens Jimenez wordt met name gekeken naar de mogelijkheid van evacuaties uit Benghazi, in het oosten van Libië, waar het de afgelopen dagen tot dodelijke rellen is gekomen.

BP
Ook oliemaatschappij BP zei dat er voorbereidingen worden getroffen om personeel terug te halen uit Libië. Het is volgens het bedrijf 'zeer waarschijnlijk' dat de komende dagen medewerkers worden geëvacueerd als de situatie in Libië niet verandert. BP heeft ongeveer 140 medewerkers in Libië, van wie minder dan een derde expat is.

De Italiaanse minister van buitenlandse zaken Franco Frattini en een aantal van zijn collega's zeiden maandag zich tevens ernstige zorgen te maken over een mogelijk massale immigratiestroom vanuit Noord-Afrika. Frattini heeft gepleit voor een actieplan voor mediterrane landen die hier de dupe van worden. De economie in die landen moet worden gesteund en er moet meer werkgelegenheid komen, aldus Frattini.

'We moeten alle vreedzame transitieprocessen die in het Midden-Oosten gaande zijn steunen, zonder een neerbuigende houding aan te nemen.'

Vrees voor burgeroorlog
Frattini zei daarnaast te vrezen voor een burgeroorlog in Libië en een opdeling van het land, waarbij in het oosten, in de regio Cyrenaica, een islamitische staat wordt gevestigd. 'Dat zou erg gevaarlijk zijn', meent hij. De minister zei te hopen dat de regering en de demonstranten samen kunnen werken bij het opstellen van een nieuwe grondwet, zoals Gadhafi's zoon Seif al-Islam Gadhafi heeft voorgesteld.

Eurocommissaris voor buitenlandse aangelegenheden Catherine Ashton zei 'extreem bezorgd' te zijn over de situatie in Libië. Ze riep de Libische autoriteiten op geen geweld te gebruiken tegen de demonstranten en internet en mobiele telefonie weer vrij te geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden