Europa beloont buurtvaders met preventieprijs

De Marokkaanse buurtvaders in Amsterdamse-West hebben maandag in Brussel de Europese prijs voor Misdaadpreventie gewonnen. Aan de prijs is een geldbedrag van iets meer dan 22 duizend gulden verbonden....

Van onze verslaggever

De buurtvaders, verenigd in de stichting Al Mawadda, patrouilleren in het stadsdeel Slotervaart-Overtoomse Veld. De leefbaarheid in de buurt is aantoonbaar verbeterd sinds ouders controleren wat hun kinderen 's avonds op straat doen. Tot begin 1999 werd er steen en been geklaagd over vooral Marokkaanse jongeren die overlast veroorzaakten en vernielingen aanrichtten .

Uit analyses en rapporten die volgden op een heftige botsing in 1998 tussen 150 jongeren en de politie, bleek dat Marokkaanse ouders beter in de gaten moeten houden wat hun kinderen buitenshuis uitspoken. Al Mawadda erkende dat veel ouders passief waren.

Het buurtvadersproject kwam in 1999 van de grond. Tot in de kleine uurtjes lopen groepjes vaders door de buurt en letten erop dat er geen vreemde dingen gebeuren. De vrijwilligers vormen geen burgerwacht zonder vertrouwen in de politie. Evenmin beschouwen ze zich als verlengstuk van de sterke arm. Het gaat uitsluitend om sociale controle.

Eerder dit jaar wonnen de buurtvaders de Nederlandse Hein Roethofprijs, een geldbedrag van veertigduizend gulden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden