NIEUWS
Europa: appstore van Apple is machtsmisbruik en hindert concurrenten als Spotify
Apple misbruikt volgens Brussel zijn dominante positie op de groeiende markt van muziekstreamdiensten. Het Amerikaanse bedrijf dwingt concurrenten van Apple Music hoge afdrachten te betalen binnen Apple’s appstore waardoor de consument maandelijks drie euro extra voor Spotify betaalt.
Europees Commissaris Margrethe Vestager (Concurrentie) wees vrijdag op de cruciale rol die appwinkels spelen in de digitale economie. ‘We doen onze boodschappen, hebben toegang tot nieuws, muziek en films via apps in plaats van websites te bezoeken.’ Juist dan is eerlijke concurrentie geboden. De voorlopige conclusie van de Europese Commissie in een onderzoek na een klacht van Spotify uit 2019, luidt echter dat Apple de concurrentie vervalst voor muziekdiensten. Naar de verkoop van e-books via de appstore loopt nog een onderzoek.
Apple heeft twaalf weken om op de beschuldigingen te reageren. In een eerste reactie deed de techgigant die af als kinnesinne van de concurrentie. ‘Ze willen allemaal profiteren van de appstore maar er niet voor betalen.’ Apple wijst erop dat Spotify veel groter is dan Apple Music. Spotify verwelkomde het voorlopige Commissie-oordeel. Als de reactie van Apple Brussel niet overtuigt, kan het bedrijf een miljardenboete krijgen.
Concurrentie
Volgens de Commissie hindert Apple de concurrentie op de muziekstreamingmarkt op twee manieren. Het bedrijf eist 30 procent van de opbrengst van alle abonnementen van concurrenten, die dat vervolgens doorberekenen aan de consument. Voor Spotify betekent dat een 3 euro hogere abonnementsprijs, geld dat aan Apple wordt afgedragen. Voor Apple Music geldt deze verplichte afdracht niet. Apple zegt in een reactie dat Spotify bij 99 procent van zijn betalende abonnees helemaal geen commissie aan Apple afdraagt.
Concurrerende muziekdiensten mogen hun klanten niet via de appstore erop wijzen dat ze via de eigen website hetzelfde abonnement goedkoper kunnen afsluiten. Vestager benadrukte dat mensen met een iPhone en iPad überhaupt zijn aangewezen op de appstore wat Apple voor deze gebruikers een monopoliepositie geeft. Apple zegt daarop dat Spotify wereldwijd de grootste streamingdienst is en dat het in Europa een marktaandeel van meer dan 50 procent heeft. Nadat Spotify twee jaar geleden zijn klacht indiende, antwoordde Apple al dat Spotify al die jaren heeft geprofiteerd van Apple’s ‘veilige en vertrouwde omgeving’.
Meer klachten
Spotify is niet de enige die klaagt over de appstore: ook gamemaker Epic kwam al hard in botsing met Apple over de afdrachten. Dit keer voor Fortnite. Omdat Epic buiten de appstore een eigen betaalmethode bedacht, werd Fortnite door Apple uit zijn appwinkel verwijderd. Vestager zei dat de Commissie ook hier naar kijkt.
Volgens Vestager is de appstore niet zomaar een winkel maar maakt hij Apple tot een poortwachter. ‘Wil jij je apps distribueren, dan ben je afhankelijk van Apple en Google. Zonder hun goedkeuring en zonder te voldoen aan hun eisen, kom je niet aan de bak’, zei Hans Vedder, hoogleraar economisch recht aan de Rijksuniversiteit Groningen, hierover al eerder tegenover de Volkskrant. Volgens de Commissie telt de appstore 1,8 miljoen apps.
Het is niet voor het eerst dat de Europese Commissie overhoop ligt met Apple. In 2016 eiste Vestager dat Apple in Ierland 13 miljard euro aan achterstallige belasting zou betalen. Ierland en Apple waren het hier niet mee eens en kregen gelijk van het Europees Hof van Justitie. Vestager heeft beroep aangetekend. Verder onderzoekt de Commissie momenteel concurrentievervalsing door Apple met het eigen Apple Paysysteem.
Eerder concludeerde Brussel ook al dat Google met zijn appwinkel een dominante positie heeft op het Android-platform. En dat terwijl Android-apps nog buiten Google’s Play Store kunnen worden geïnstalleerd. Bij Apple’s iOS is zelfs dat onmogelijk. Wegens het bevoordelen van de eigen diensten, kreeg Google verschillende miljardenboetes van de Commissie.