'Eurolanden wijzen hulpverzoek Grieken af'

Griekenland kan geen aanspraak maken op een bedrag van 1,2 miljard euro dat eerder door de eurolanden opzij werd gezet voor de steun van de Griekse bankensector. Dat meldde de Britse krant Financial Times vandaag naar aanleiding van een overleg tussen beleidsmakers uit de eurolanden.

'Eurolanden wijzen hulpverzoek Grieken af' Beeld anp
'Eurolanden wijzen hulpverzoek Grieken af'Beeld anp

Griekenland vindt dat het betwiste bedrag vorige maand onterecht is teruggegeven aan het Europese reddingsfonds EFSF. Volgens de andere eurolanden is daar echter geen sprake van. Een woordvoerder van het EFSF liet weten dat de zaak kan worden heroverwogen. Een terugboeking moet echter worden goedgekeurd door de ministers van Financiën van de eurolanden, waardoor een eventueel akkoord nog lange tijd op zich kan laten wachten.

Griekenland is hard op zoek naar geld. De Griekse overheid moet eind deze maand zo'n 1,7 miljard euro aan salarissen en pensioenen betalen en moet begin volgende maand 450 miljoen euro aflossen bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Zonder nieuwe steun uit de eurolanden dreigt het land niet aan die verplichtingen te kunnen voldoen.

Hulpleningen
De volgende uitbetaling van de beloofde hulpleningen blijft echter uit zolang de eurolanden niet overtuigd zijn van de wil van de nieuwe Griekse regering om verder te gaan met de afgesproken hervorming van de Griekse economie. Om directe financiële nood te voorkomen, willen de Grieken meer kortlopende leningen uitgeven. Volgens ingewijden heeft de Europese Centrale Bank (ECB) dat voornemen echter gedwarsboomd.

De ECB zou Griekse banken hebben verboden nog meer geld aan hun overheid te lenen. De Griekse banken zijn min of meer de enige afnemers van Griekse staatsobligaties, terwijl ze zelf overeind worden gehouden met noodsteun van de Griekse centrale bank. Die zou daarmee indirect de eigen overheid financieren.

Daarnaast vreest de ECB dat de banken worden meegesleurd als de Griekse overheid haar eigen financiële problemen niet meer kan oplossen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden