nieuwseuroregels

Eurolanden verdeeld over versoepeling begrotingsregels

Eurolanden met een hoge staatsschuld zoals Italië, Griekenland, Portugal, Frankrijk en België moeten meer tijd krijgen om die schuldberg af te bouwen. Om nieuwe financiële misère te voorkomen, mag de stijging van overheidsuitgaven die van de economische groei alleen niet overtreffen. Volgens Europees Commissaris Dombrovskis (euro) zijn de eurolanden het daarover eens.

Europees commissaris Dombrovskis op de bijeenkomst van de Europese ministers van Financiën in Helsinki.Beeld EPA

‘Deze ideeën kregen brede steun’, zei Dombrovskis zaterdagmiddag na afloop van het overleg van de Europese ministers van Financiën in Helsinki. Andere deelnemers aan het debat noemden de conclusie van de Commissaris ‘ietwat voorbarig’. De ministers opperden zoveel verschillende ideeën om het Stabiliteitspact (de begrotingsregels voor eurolanden) te vereenvoudigen, dat er geen duidelijke voorkeur viel te ontwaren.

De bewindslieden zijn het eens dat het pact in de loop der jaren te complex is geworden. De baas van het Europese noodfonds ESM, Klaus Regling noemde afgelopen week in een interview met de Volkskrant de euroregels ‘onwerkbaar’ en een bron van ‘wantrouwen’ tussen de lidstaten. Ook de Europese Begrotingsraad (een onafhankelijke adviesraad van de EU) is kritisch over de effectiviteit van het pact.

Het voorstel dat Dombrovskis omarmde, komt van de Begrotingsraad. De huidige schuldnorm (maximaal 60 procent van het bruto binnenlands product) is voor Italië (133 procent), Griekenland (174 procent), Portugal (ruim 120 procent) en Frankrijk, Spanje en België (alle drie circa 100 procent) voorlopig onbereikbaar. Ook de bestaande regel voor de afbouw van de schuld (stapsgewijs) is te ambitieus. Door ze meer tijd te geven, kunnen de landen gemotiveerd raken de schuldberg toch te verminderen.

Zeker als de groei van de overheidsuitgaven wordt gekoppeld aan de economische groei. Sommige zuidelijke eurolanden omarmden deze voorstellen, maar Frankrijk was niet overtuigd. De noordelijke lidstaten (Nederland, Finland en Zweden voorop) menen dat niet de regels de oorzaak zijn van begrotingsproblemen, maar het gebrek aan handhaving ervan.

Omschakeling naar duurzame economie

De bewindslieden bespraken ook plannen om overheidsinvesteringen voor de omschakeling naar een duurzame economie, niet langer mee te tellen bij het bepalen van de hoogte van de staatsschuld. Zo’n ‘gouden regel’ kan behulpzaam zijn de strijd tegen de klimaatverandering. Frankrijk en Duitsland waren niet erg enthousiast in Helsinki, ook Nederland heeft bedenkingen. Deze landen vrezen dat steeds meer uitgaven worden uitgezonderd waardoor de schulden explosief kunnen stijgen.

De ministers verwachten een stevige en langdurige discussie over de herziening van het Stabiliteitspact. Dombrovskis waarschuwde niet alles overhoop te halen omdat dan de komende vijf jaar niets wordt besloten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden