Eurofondsen zijn laagrenderende vluchtheuvel

De onrust op de valutamarkten houdt ook de Nederlandse fondsbelegger flink bezig. Een groot deel van de gangbare beleggingsfondsen belegt namelijk in Amerikaanse aandelen, obligaties of andere waardepapieren....

Gelukkig biedt het keur aan beleggingsfondsen dat op de markt is, voldoende keus voor beleggers die zich niet prettig voelen bij valutarisico's. Verrassend genoeg vormen de zogenaamde geldmarktfondsen een relatief stabiele vluchtheuvel in roerige tijden op het economisch wereldtoneel. Geldmarktfondsen zijn fondsen die het ingelegde vermogen vooral in deposito's en andere kortetermijnleningen investeren. De fondsen, die met name actief zijn in het interbancair verkeer, worden ook wel liquiditeitenfondsen genoemd, omdat ze een flink gedeelte van het fondsvermogen per kas beschikbaar hebben.

Omdat de geldfondsen vooral op de kortetermijn geld uitlenen, bijvoorbeeld aan (centrale) banken, lopen zij nauwelijks renterisico. De kans dat de rente op de korte termijn radicaal verandert, is immers verwaarloosbaar. Tegenover het lage risico van de fondsen staat vanzelfsprekend een laag rendement.

Zo zijn de eurogeldmarktfondsen - die uitsluitend beleggen in euroleningen en derhalve geen valutarisico kennen - in het afgelopen jaar gemiddeld een dikke 1,5 procent meer waard geworden. Dat blijkt uit gegevens van fondsenvergelijkingsbureau Morning star. Daarmee zijn de eurofondsen duidelijk de best presterende geldmarkt fondsen op de markt.

Het lage risico maakt de geldmarkt fondsen bij uitstek geschikt als instrument om de spreiding in de portefeuille van een fondsenbelegger - of zelfs van een actieve belegger - te verzorgen. Voorwaarde daarbij is wel dat de belegger kiest voor een eurofonds, omdat anders via de achterdeur toch het gehate valutarisico weer binnenkomt.

Dat laatste blijkt uit de ranglijstjes van Moringstar. Door verschuivingen op de valutamarkt noteerden de andere in Nederland verkrijgbare geldmarktfondsen, die hun liquiditeiten uitsluitend in dollars, ponden of Zwitserse franken uitzetten, namelijk stuk voor stuk gemiddeld onder nul. Fantastisch, een laag risico, maar op de combinatie met een negatief rendement zit natuurlijk niemand te wachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden