Eurodebat: uitleg Rutte overtuigt oppositie niet

De voltallige Tweede Kamer komt morgen terug van reces voor een plenair debat met minister-president Rutte en minister van Financiën Jan Kees de Jager. De oppositiepartijen zijn nog niet tevreden over de excuses van de premier in een debat met financiële woordvoerders vandaag.

Minister Jan Kees de Jager en premier Mark Rutte overleggen tijdens het debat in de Tweede Kamer. Beeld anp

Rutte gaf daarin aan dat hij de gewraakte persconferentie van 21 juli beter had kunnen doen, en dat hij 'ongelukkige' sommen gebruikte. Maar de door hem gebruikte cijfers en sommen klopten op zich wel, aldus de premier. Rutte sprak naar eigen zeggen alleen over de periode tot 2014, en niet over de door andere Europese leiders gebruikte periode tot 2020.

'Ik heb geen handige som gemaakt, die liet slechts een deel van het verhaal zien', aldus Rutte. Op aandringen van de Kamer zei de premier dat hij verkeerd heeft gecommuniceerd. 'Beter laat dan nooit, jammer dat het zo lang heeft moeten duren', stelde GroenLinks-Tweede Kamerlid Ineke van Gent.

Maar de PvdA nam geen genoegen met de excuses. Volgens Kamerlid Ronald Plasterk sprak Rutte op de gewraakte persconferentie toch echt van '50 miljard (bijdrage van de private sector, red.) op het totale pakket van 109 miljard'. Rutte zou moeten aangeven dat zijn berekeningen dus niet alleen 'onhandig' waren, maar ook incorrect.

Suggestie
De suggestie dat het kabinet de Nederlandse bijdrage aan de Europese steun stelselmatig kleiner probeert af te schilderen dan daadwerkelijk het geval, verwierp Rutte. De PvdA vermoedt dat regeringspartijen CDA en VVD dat doen omdat de gedoogpartner PVV bij kiezers goede sier maakt met de eurosceptische houding.

'Dit heeft niets met de PVV te maken, echt niet. Aan de PVV hebben we namelijk niets op dit onderwerp'. Omdat de gedoogpartner PVV de kabinetslijn niet steunt, moet de regering steun krijgen voor de Europese plannen van de oppositiepartijen.

Verhouding
D66 wil morgen vooral meer duidelijkheid over de verhouding van privaat geld en publiek geld in het reddingspakket van Griekenland. Volgens Kamerlid Wouter Koolmees is ten onrechte het beeld ontstaan dat die verhouding 50/50 is.

De Jager haalde de meest ingewikkelde berekeningen uit de kast om aan te tonen dat het beeld wel degelijk klopte, maar dat het aan veranderingen onderhevig is, omdat veel bedragen nog niet definitief zijn.

De inhoud van zijn technische verhandelingen was zo gecompliceerd dat het aan veel Kamerleden voorbij leek te gaan. Zoals Plasterk concludeerde: 'Het begint hier op Revenge of the Nerds 4 te lijken.'

Morgen verder
De Kamer wil morgenochtend voor 10.00 uur een brief zien met meer uitleg. Waarschijnlijk morgenmiddag wordt er dan verder vergaderd met de fractievoorzitters.

De gevraagde brief zal niet veel nieuws bevatten, gaf Rutte na afloop van het debat aan. Volgens hem is de kwestie uitvoerig uitgelegd. 'Ik dacht ook dat we klaar waren', zei Rutte. Maar 'we komen morgen weer terug' omdat de Kamer dat wil, aldus de premier.

Op basis van de brief van het kabinet zullen verschillende fracties in de Kamer zich woensdag beraden over mogelijk in te dienen moties.

De PvdA is er in de basis positief over dat Nederland bijdraagt aan het financiële steunfonds voor landen in de eurozone die in problemen zijn. Volgens de partij is zo'n pakket nodig zodat de euro niet in een crisis belandt, zei Plasterk vandaag na afloop van het debat. De PvdA wil het minderheidskabinet van VVD en CDA hierbij steunen, omdat dit 'in het belang' is van Nederland. Het kabinet heeft de steun van de oppositie nodig, omdat gedoogpartner PVV tegen is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden