Eurocrisis is hervat

Portugal overleeft weliswaar zijn 'dag van de waarheid', maar voor optimisme over de euro is het nog te vroeg.


Na een royale kerstvakantie is de eurocrisis terug van weggeweest. Deze week luidde de bel voor een nieuwe ronde in het gevecht tussen de financiële markten en Europese leiders. De laatsten slagen er maar niet in het te beëindigen.


Woensdag oogde als een goede dag voor de politici, want Portugal slaagde voor een 'cruciale test'. Een obligatielening met een looptijd van tien jaar werd overtekend en voor minder dan 7 procent rente weggezet. De markten beoordeelden dat als gunstig . Vooral in Spanje veerden de beurskoersen op, omdat Portugal zijn 'dag van de waarheid' had overleefd en dus niet een beroep op het steunfonds van de EU hoefde te doen.


Maar zoals het voortdurend in deze crisis gaat, begon ook nu de twijfel snel weer te knagen. Was het niet vooral aan de Europese Centrale Bank (ECB) te danken dat de Portugezen er relatief goedkoop van af kwamen? Handelaren beweerden dat de ECB Portugese obligaties had opgekocht, wat zou betekenen dat de vraag ernaar in hoge mate kunstmatig was gecreëerd.


De twijfel werd verder gevoed door José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie. Die beoogde woensdag in Brussel uiteraard het omgekeerde toen hij lidstaten opriep hogere garanties voor het reddingsfonds af te geven. In zijn ogen moest die oproep worden uitgelegd als een zoveelste bewijs dat Europa bereid is alles te doen om de euro te redden. Maar het valt even goed uit te leggen als een teken van zwakte.


Kennelijk is het met veel fanfare aangekondigde reddingsfonds op dit moment niet sterk genoeg om de krachtmeting met de financiële markten te winnen. Dat is een veeg teken.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden