Commentaar

Eurocommissarissen, denk aan het imago van de EU

Ook ex-eurocommissarissen moeten ten koste van alles vermijden dat ze het imago van de EU besmeuren.

Pieter Klok
Neelie Kroes bij het Startup Fest Europe in de Beurs van Berlage Beeld anp
Neelie Kroes bij het Startup Fest Europe in de Beurs van BerlageBeeld anp

Neelie Kroes was, toen ze eurocommissaris was, tevens bestuurder van Mint Holdings, een op de Bahama's gevestigde onderneming met een onduidelijk oogmerk. Deze bestuursfunctie heeft ze nooit gemeld en dat had wel gemoeten. Het is niet voor het eerst dat Kroes in opspraak komt. Eerder bleek dat ze een adviesfunctie vervulde voor Lockheed Martin en ze moest zich verweren omdat ze warme banden had gehad met Jan-Dirk Paarlberg, een zakenman die werd veroordeeld omdat hij afpersgeld van Willem Endstra had witgewassen.

Dat ze als liberaal het bedrijfsleven koestert, omdat ze gelooft dat ze daarmee de wereld vooruit helpt, is te begrijpen. Het jongste vergrijp oogt op het eerste gezicht ook niet heel zwaar. Kroes was naar eigen zeggen al jaren niet meer actief als bestuurder. Het bedrijf was alleen vergeten haar naam te verwijderen.

Voor het imago van de Europese Commissie is het echter wederom een klap. Hoe geloofwaardig zijn de Europese pogingen om belastingontwijking te bestrijden als een van de oud-eurocommissarissen in een belastingparadijs actief was? Nu al hebben veel Europeanen het gevoel dat de Europese commissie vooral de belangen van de industrie behartigt en minder oog heeft voor de gewone Europeaan, die lang niet altijd profiteert van de door de EU gepropageerde marktwerking, vrijhandel en het vrije verkeer van personen.

Eurocommissarissen moeten alles doen om uit te stralen dat ze er vooral voor de burgers zijn. Van hen mag daarom de hoogste mate van integriteit worden verlangd. Dit geldt a fortiori voor commissarissen Mededinging, die een bijna absolute macht hebben. Ook het bestaan van ex-eurocommissarisens moet daarom beperkingen met zich meebrengen. Activiteiten waarmee het imago van de EU met terugwerkende kracht wordt besmeurd, dienen te worden vermeden.

Het is in dat opzicht onbegrijpelijk dat José Manuel Barroso, de voormalige commissievoorzitter, in dienst is getreden bij Goldman Sachs. Maar ook Kroes moet eens goed in de spiegel kijken. Wat moet een taxichauffeur die al een hekel aan Europa heeft, ervan denken dat Kroes tegenwoordig Uber adviseert?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden