Eurobonds - wat zijn dat nou precies?

Als Duitsland de afgelopen maanden één voorstel steeds met een keihard 'nein' van tafel veegde, was het het voorstel van de Eurobonds wel. Duitsland vreesde dat door de uitgifte van eurobonds de stabiliteit van de Europese Unie verloren zou gaan. Maar wat houdt de term eurobonds precies in?

Angela MerkelBeeld afp

Heel kort gezegd: het zijn Europese obligaties. Niet elk land geeft apart zijn obligaties uit, maar alle euro-landen samen. Zo kunnen individuele landen niet meer worden gegijzeld door de financiële markten. Dat zou met name voor Zuid-Europese landen als Griekenland, Italië en Spanje goed nieuws zijn. Maar ook de rente op de Belgische staatsleningen liep afgelopen week snel op.

Rentelast
Die rentelast drukt zwaar op de begrotingen van de landen. Met de eurobonds zou de rente die die landen moeten betalen een stuk minder worden. Het is ook de reden dat Duitsland (en Nederland) zo mordicus tegen waren zijn: de rente zou uitkomen op een gemiddelde van alle huidige rentes. Voor Duitsland en Nederland zou de nieuwe rente hoger uitpakken dan de huidige, en deze landen zouden er dan ook financieel op achteruit gaan.

Maar de eurobonds kunnen er wel voor zorgen dat de financiële speculatie met zwakkere eurolanden stopt. Bovendien, zo betoogde econoom Mark Sanders laatst op vk.nl, kan de euro zich dan als echte wereldmunt gaan presenteren.

'De schuld van alle eurolanden samen is kleiner dan die van de Verenigde Staten. Toch betaalt de VS nu minder rente, zelfs minder dan Nederland en Duitsland. Het Amerikaanse schatkistpapier wordt door zoveel partijen binnen en buiten de VS verhandeld, dat speculanten gewoon niet genoeg gewicht in de schaal leggen om de prijs te beïnvloeden. Ook staten kunnen blijkbaar 'too big to fail' zijn.'

Beloning
Het grootste bezwaar van landen als Duitsland en Nederland was telkens dat zwakke Euro-landen als het ware beloond zouden worden voor hun financieel wanbeleid. Dat zou de stabiliteit van de Europese Unie in gevaar brengen. Daarbij: de motivatie om keihard in te grijpen in de eigen, zwakke economieën zou danig worden getemperd. Er is immers de verzekering van de eurobonds.

Daarom zullen eurobonds er waarschijnlijk alleen komen als er een systeem is opgetuigd, waarbij landen automatisch sancties krijgen opgelegd als zij de regels van het stabiliteitspact met de voeten treden. Daar zijn de Europese landen nu druk mee bezig. Hebben landen stelselmatig een te hoog begrotingstekort of dringen zij de staatsschuld niet terug, dan krijgen zij een boete of worden Europese subsidies niet uitgekeerd.

Langzame stapjes
Duitsland zet, zo melden bronnen in het land, langzame stapjes richting de eurobonds, al wil het nog steeds nog lang zo ver niet gaan. Zo overweegt het land in het uiterste geval met vijf andere EU-landen met de hoogste kredietwaardigheid zogenoemde elitebonds of triple A-bonds uit te geven.

Bondskanselier Angela Merkel zou deze elite-obligaties alleen willen uitgeven als de 27 EU-lidstaten het niet eens worden over nieuwe EU-verdragen over controles op overheidsfinanciën en begrotingsregels.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden