'Eurobank' moet crisis bezweren

Onder druk van onder andere de Verenigde Staten en China werkt de Europese Unie aan een plan om de eurocrisis te bezweren. Om een nieuwe recessie te voorkomen moet de slagkracht van het Europese noodfonds voor probleemlanden worden vervijfvoudigd.

PETER DE WAARD

WASHINGTON - Hiertoe zou het fonds een soort bank moeten worden. Ambtenaren uit de eurolanden bereiden een voorstel voor, dat op 17 oktober aan de regeringsleiders wordt voorgelegd.

De Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner waarschuwde dit weekeinde op de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington voor een 'opeenstapeling van faillissementen en een bankrun met catastrofale risico's'. Deze risico's moeten volgens hem van tafel, 'anders zullen alle pogingen worden ondermijnd om niet in een nieuwe mondiale recessie te geraken.'

De vervijfvoudiging van het noodfonds is nodig om eventueel ook landen als Italië en Spanje te helpen. Op dit moment zit er in het fonds een bedrag van 440 miljard euro aan garanties van de eurozonelanden, naast 60 miljard van de Europese Unie en 250 miljard van het IMF. Het deel van de eurozonelanden zou tot boven de twee biljoen euro moeten worden verhoogd.

Dat zou kunnen door het fonds toe te staan leningen te plaatsen op de private markt. Het geld zou dan weer worden uitgeleend aan probleemlanden die niet op de kapitaalmarkt terecht kunnen. Financiële deskundigen noemden het plan riskant. 'Er wordt eigenlijk een bank opgericht die alleen maar giftige leningen plaatst', aldus een ingewijde.

Minister De Jager zei in Washington dat er 'opties worden bekeken', maar wilde niet op de opties ingaan om speculatie in de markt te voorkomen. President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank noemde het 'mogelijk een goed idee' de beschikbare middelen met meer risico in te zetten. 'Het fonds krijgt dan meer armslag, zonder dat het bedrag waar de eurolanden voor garant staan, wordt verhoogd. Dat kan de bereidheid van beleggers om te investeren in Italië en Spanje vergroten. De economische fundamenten van die landen zijn zo slecht nog niet.'

Ten eerste pagina 7

Economie pagina 18

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden