Euro zal muntbladen worst wezen

Europese politici en centrale bankiers noemen de invoering van de euro zonder uitzondering een 'historische gebeurtenis'. Maar bij de echte liefhebber leidt de nieuwe munt nog niet tot groot enthousiasme....

Douwe Douwes

Je zou verwachten dat de introductie van een volledig nieuwe munt de redactie van een numismatisch blad tot grote hoogten zou inspireren. Maar De Beeldenaar wijt in zijn meest recente uitgave geen enkel artikel aan de euro. Wie bijvoorbeeld wil weten of, en zo ja wanneer, de oude guldens, kwartjes, dubbeltjes en stuivers voor verzamelaars interessant zullen worden, is bij de Beeldenaar niet aan het juiste adres.

Wel biedt het tijdschrift veel verhalen over de geschiedenis van het blad zelf, dat toevallig 25 jaar bestaat. En een artikel over een andere grote wisseloperatie: de invoering van de D-mark in Oost-Duitsland op 1 juli 1990. Maar wat blijkt? Het verhaal dat is afgedrukt, werd al in 1990 aan de redactie aangeboden, maar werd destijds geweigerd. En niet ten onrechte.

Aardig is het verhaal over de kantelmunt, dat zijdelings met de euro te maken heeft. Een gewone munt, van het type gulden of rijksdaalder bijvoorbeeld, heeft een opstaande rand. Die dient om de afbeelding op de munt - de beeldenaar, vandaar de titel van het blad - te beschermen en om stapels munten stabieler te maken.

Het grote nadeel van zo'n rand is dat de munten moeilijk van een glad oppervlak op zijn te rapen. De kantelmunt is net als bijvoorbeeld een fiche in het midden dikker is dan aan de rand. Veel makkelijker van de tafel op te pakken, dus veel gebruiksvriendelijker voor mensen die hun handen minder goed kunnen gebruiken.

Utrecht en Rotterdam lieten kantelmunten slaan ter ere van festivals, en die munten werden positief ontvangen. Al snel toog uitvinder Van Leggelo naar het ministerie van Financiën. Ook guldens moesten voortaan maar als kantelmunt worden uitgevoerd, vond hij. Maar met de aanstaande invoering van de euro had men in Den Haag weinig animo voor het idee. Vervolgens heeft Van Leggelo nog een poging gedaan om de nieuwe euro als kantelmunt uit te voeren. Een vruchteloze poging, is inmiddels duidelijk. De euromunten hebben gewoon een stapelrand.

De Muntkoerier - 'het enige en geheel onafhankelijke maandblad in de Benelux voor munten, penningen, bankbiljetten en edele metalen' - heeft wat meer oog voor de grootste geldwisseloperatie in de geschiedenis. De uitslag van de bijnamenwedstrijd voor de nieuwe munten en biljetten bijvoorbeeld die het ministerie uitschreef, en welke echtheidskenmerken de nieuwe eurobiljetten hebben. De Muntkoerier is toch wat meer op nieuws gericht. Zo biedt het blad veel informatie over gelimiteerde muntuitgaven van verschillende landen. In het tijdschrift valt te lezen dat Sierra Leone vijf munten met afbeeldingen van katachtigen heeft uitgegeven, en het Britse eiland Man speciale Harry Potter-munten heeft laten slaan.

Daarnaast biedt de Muntkoerier reportages over veilingen, lange lijsten met aanbiedingen van munthandelaren, en prijsindices voor Nederlandse munten en papiergeld. Daar valt bijvoorbeeld te lezen dat het oude tientje - met de afbeelding van Frans Hals - in perfecte staat tegenwoordig al 9 euro (20 gulden) kost. Maar ook de Muntkoerier besteedt geen woord aan de vraag wanneer een dubbeltje of stuiver een kwartje waard worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden