Euro voor ‘Noedel der kampioenen’

De Chinezen houden zich in. Alleen de durfals in Peking zwaaien met een grote vlag en roepen hard ‘hup China’....

PEKING ‘Ooooh!’ klinkt het door de hal van het APN winkelcentrum in hartje Peking. Op het grote beeldscherm aan de muur valt Linlin bijna van de evenwichtsbalk. Honderden ogen volgen haar. Wanneer ze haar optreden toch goed afrondt, stijgt er een dankbaar applaus op.

Zou het ze lukken, de jonge meiden van het Chinese turnteam, om de Amerikanen te verslaan?

Tegen lunchtijd heeft het Chinese vrouwenturnteam het eerste olympische goud in de geschiedenis binnen. ‘Daarmee komt het totaal aan gouden medailles voor China op 14’, meldt de tv ogenblikkelijk.

Als de klanken van het Chinese volkslied (De Mars van het Dappere Vrijwilligersleger) door het winkelcentrum schallen, staan honderden winkelaars met trotse gezichten naar de langzaam rijzende rode nationale vlag te kijken. Een enkeling pinkt een traan weg.

Bij de zes zegevierende turnsters rollen de tranen over de wangen. Het doel van een jong leven vol harde trainingsdiscipline is bereikt: goud voor het Moederland.

‘Het is mooi om je eigen land te zien winnen’, zegt Wang, die met haar vriend tussen het publiek staat. Wat is hun mooiste olympische ervaring, tot dusverre? De openingsceremonie, zeggen ze.

Wat de sport betreft, maakt het ze niet zo veel uit. ‘Elke sport waarin China wint’, zegt zij. ‘Ik vind basketbal het mooist’, zegt hij. ‘Alleen lukt het ons niet om te winnen.’ Over de Chinese voetballers wil hij het niet hebben. Die zijn Bu Hao: slecht.

China is sinds een paar dagen in de ban van de Olympische Spelen, maar de Chinezen beleven het toch vooral op oosterse wijze: ingetogen, met als het goed gaat met de eigen sporters soms een brul (de jonge generatie) of applaus (de ouderen). In de stadions, die vaak niet vol zitten, klinken gedisciplineerde yells als Go China Go.

Uit hun bol gaan, dat doe je hier niet zo snel. Malle uitdossingen zijn een uitzondering. Een rood vlaggetje van verf op de wang en een papieren vlaggetje in de hand is voor de meeste Chinese sportfans wel genoeg. De durfals zwaaien met een grote vlag en roepen hard ‘hup China’.

Beleefd en behulpzaam, zo is het merendeel van het Pekingse sportpubliek, net zoals de duizenden vrijwilligers die rond de stadions zijn opgesteld. Het was ze in de aanloop naar de Spelen door de regering ook op het hart gedrukt, met speciale campagnes.

Niet voordringen of op de grond spugen, luidt het devies, want dan denken de buitenlandse gasten dat Chinezen onbeschaafde lieden zijn. En veel glimlachen.

Het wordt aardig opgevolgd. Staatspersbureau Nieuw China meldde woensdag opgelucht dat diverse ondervraagde buitenlanders dik tevreden zijn over de behandeling. En tja, dat naar sommige stadions bussen met pelotons vrijwilligers en de communistische vrouwenliga worden gestuurd om lege vakken op te vullen, dat hoort er hier bij.

De commercie heeft het evenement wel opzichtig omarmd. De olympische reclames vliegen je op de staatstelevisie om de oren.

In het olympisch tentoonstellingscentrum bij de Pekingse dierentuin kan het publiek speldjes en postzegels en gouden munten kopen, waaronder 29 reuzenmunten van tien kilo die 400 duizend euro kosten en allemaal al uitverkocht zijn. De bezoekers kunnen daarna op een terrasje een softijsje in alle kleuren van de olympische ringen eten.

Of toch maar een bak noedels van de officiële olympische sponsor ‘Herenigingsnoedels’? De fabrikant heeft een speciale olympische mix gelanceerd met flinters rundvlees en hete pepers.

‘De Noedel der Kampioenen’, roept de verpakking. Je krijgt er gratis een waaier bij met de leus ‘Voorwaarts China!’ erop. En dat voor een euro.

Aan het eind van de middag meldt de lichtkrant bij een tankstation dat het aantal Chinese gouden medailles is opgelopen tot 17. ‘Ik ben blij dat we niet te veel verliezen’, zegt de pompbediende, heel bescheiden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden