Euro trekt dwarslijnen door Britse politiek

De euro verdeelt de Britse politiek langs nieuwe lijnen. Terwijl premier Tony Blair vorige week de duidelijkste aanwijzing tot dusver gaf dat zijn kabinet ernaar streeft zo spoedig mogelijk het pond sterling in te ruilen voor de Europese munt, presenteerden twee oudgedienden uit zijn partij maandag hun anti-eurocampagne....

Van onze correspondent

LONDEN

Lord (David) Owen, voormalig minister van Buitenlandse Zaken en Lord (Denis) Healey, oud-minister van Financiën, zijn de twee kopstukken van de beweging New Europe, die het Britse publiek de komende jaren zodanig hoopt in te peperen dat de euro een gevaar voor Groot-Brittannië vormt, dat Blair niet eens meer aan een euro-referendum hoeft te denken.

Volgens de oude Healey (81) zal behalve de nieuwe actiegroep ook de euro zelf daar zorg voor dragen. 'Ik denk dat de euro al in elkaar zal storten voor Blair een beslissing over toetreding moet nemen.' Healey en Owen worden bijgestaan door een Lord uit het Conservatieve kamp, Lord Prior (71), staatssecretaris in het eerste kabinet van Margaret Thatcher, en door Martin Taylor, voormalig topman van Barclay's Bank.

Owen, die begin jaren tachtig Labour verliet om de SDP op te richten, verklaarde voorstander te zijn van de EU, maar niet van de euro. 'Ik denk dat we de mensen ervan kunnen overtuigen dat we in de richting van de euro worden geduwd door mensen die van Europa één land willen maken, een Verenigde Staten van Europa. En ik zou dit land graag, als het even kan, een zelfstandige staat zien blijven.'

Volgens Owen kan Groot-Brittannië het gemakkelijk bolwerken buiten de euro-zone, en zijn alle verhalen over dreigende isolering en afnemende invloed onzin. 'Wij zijn de vijfde economie ter wereld, hebben een groot leger en nucleaire wapens, plus een zetel in de Veiligheidsraad. Ook als we onze eigen zaken blijven regelen, zullen we een belangrijke invloed in de wereld houden.'

New Europe is niet de enige anti-eurogroep met Labour-inbreng. Binnen de partij is ook Labour Euro-safeguards campaign actief, alsmede People's Europe, waarin vooral linkse parlementariërs als Tony Benn en Dennis Skinner actief zijn. In de Labourfractie in het Lagerhuis vormen de eurosceptici een minderheid. In de sterk aan Labour gelieerde vakbeweging bestaat verder de Campaign Against Euro-Federalism. Ook de meeste vakbondsleiders zijn overigens voor toetreding tot de EMU.

Ondertussen speelt zich in de Conservatieve partij een soortgelijk proces af, van een partijleiding die in haar standpunt wordt tegengewerkt door oude coryfeeën. Leider William Hague neigt naar een steeds eurosceptischer positie.

Hague kondigde vorige week aan een denktank van economen in het leven te zullen roepen, die moet gaan onderzoeken of het standpunt van de partij, in elk geval geen toetreding binnen acht jaar, niet moet worden aangescherpt tot het voorgoed uitsluiten van invoering van de euro.

Hague wordt echter op de huid gezeten door Kenneth Clarke, minister van Financiën onder Major, en Michael Heseltine, de voormalige vice-premier. De Sunday Express onthulde zondag dat dit duo al geheime besprekingen heeft gevoerd met Blair. De premier zou beiden graag zien toetreden tot de commissie die invoering van de euro moet gaan voorbereiden. Hague reageerde woedend. Hij verklaarde onomwonden dat hij kamerleden die zijn eurostandpunt niet delen de partij uit zal slingeren.

Clarke is vice-voorzitter van de European Movement, een van de belangrijkste pro-europese podia, waarin hij al samenwerkt met mensen als oud-Labourleider Neil Kinnock en Labourkamerlid Giles Radice.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden