Euro stijgt boven 85 dollarcent uit
De euro won maandag meer dan één dollarcent ten opzichte van de dollar. Voor één euro moesten gisteravond om tien uur 85,16 dollarcenten worden neergeteld....
De euro spoot gistermiddag om twee uur ineens omhoog. De afgelopen weken was zo'n plotse winst steeds het bewijs voor een ECB-interventie. De ECB heeft sinds eind september herhaaldelijk ingegrepen om de val van de euro te stoppen. Desgevraagd heeft de ECB echter telkens toegegeven dat ze actief was op de valutamarkten om de koers van de euro te steunen. Maandag bleef de ECB-bevestiging uit. 'Dat maakt het zeer onwaarschijnlijk dat de ECB actief was', denkt S. Eijffinger, hoogleraar monetaire economie in Tilburg. 'Het succes van een interventie wordt bepaald door het signaal dat een centrale bank afgeeft aan de financiële markten. Het is dus niet logisch dat de ECB zou interveniëren zonder het de financiële markten te vertellen', voegt hij toe.
In het verleden hebben centrale banken echter wel vaker ingegrepen in de koers van een munt zonder de financiële markten hierover te informeren. Eijffinger meldt dat ook de Duitse Bundesbank dit wel eens heeft gedaan, om de onzekerheid op de financiële markten te vergroten. 'Het effect hiervan is echter discutabel en het is voor een centrale bank veel zinvoller om gewoon te vertellen wat je aan het doen bent', stelt Eijffinger.
Op de financiële markten circuleerde maandag ook een alternatieve verklaring voor de plotse winst van de euro. Net als de euro won gisteren ook het Britse pond sterk aan waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar. En net als de euro startte de winst van het pond rond twee uur Nederlandse tijd.
De afgelopen weken trekken de euro en het pond samen op. De malaise van de euro ten opzichte van de dollar raakt ook het Britse pond. Vrijdag sloot deze munt bijna op het dieptepunt van het jaar met 1,4001 dollar voor één pond. Alleen in september dit jaar was het pond met 1,3954 dollar nog iets goedkoper.
Ook goud won gisteren ineens 2 procent ten opzichte van de dollar. En, net als de euro en het Britse pond, startte ook hier de winst om een uur of twee.
Twee uur Europese tijd is het moment dat veel Amerikanen wakker worden. De winst van de euro, het pond en het goud, is dan ook vooral het verlies van de dollar. De dollar is het slachtoffer van de aanhoudende onzekerheid rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen.