Euro-oplichting blijkt reuze mee te vallen

Eurogebabbel van de NVB..

Ferry Haan

De euro-introductie biedt een buitenkans aan criminelen. Sommige criminelen verdienen al aan de munt voordat hij is ingevoerd.

In het televisieprogramma Opsporing Verzocht waarschuwde de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) voor oplichters die onder het mom van de aanstaande euro-omwisseling bankpassen en pincodes afhandig maken. Volgens de NVB worden vooral senioren 'regelmatig' het slachtoffer van criminelen die zich voordoen als bankmedewerkers.

Dat blijkt echter reuze mee te vallen. De NVB verscheen op verzoek van de politie in het programma. Bij het regiokorps Amsterdam-Amstelland waren liefst vier aangiftes van deze 'babbeltruc' binnengekomen. 'De dader was al voor de uitzending gepakt', meldt de woordvoerster. De waarschuwing heeft volgens haar vooral een 'preventief karakter om de burgers te wijzen op wat er kan gebeuren'.

Het was dus een leugentje om bestwil van de bankvereniging. In dit geval heeft de consument hier, op een onrustige nachtrust na, nauwelijk last van. Onlangs bleek echter dat banken jarenlang teveel rekenden voor het omwisselen van Europese valuta. Zes banken hebben inmiddels hun kosten onder druk van de Europese Commissie gehalveerd. Hiermee kwamen ze onder een kartelklacht uit. De banken konden het zich niet veroorloven zélf als euro-crimineel te boek te staan.

Euro-schandplaats

Met veel bombarie kondigde de Consumentenbond een euromeldpunt aan. Het meldpunt fungeert als schandpaal voor bedrijven die de euro misbruiken om stiekum hun prijzen te verhogen. Eind vorige week zette de bond de eerste tien bedrijven te kijk.

Wat blijkt: de Consumentenbond blaft, maar bijt niet. Alleen TPG wordt beschuldigd van 'prijsverhogingen door de euro'. Tante Pos heeft laten weten dat het posttarief van 80 naar 85 cent gaat vanwege de euro. Een postzegel van 39 eurocent komt echter neer op een tarief van 86 cent.

Een bedrijf als Servex, de eigenaar van alle stationskiosken, komt er genadig van af. Servex geeft zelf toe dat het de prijzen heeft verhoogd vanwege de euro. Het bedrijf rekent vanaf 1 januari dit jaar in ronde eurobedragen en heeft gemakshalve de prijzen met 8 procent verhoogd. Maar wat meldt de Consumentenbond? 'De guldenprijzen zijn (bij Servex) heel ongebruikelijk: de europrijzen daarentegen zijn mooi afgerond. Bijvoorbeeld een sandwich bacon en ei voor 6,06 gulden ofwel 2,75 euro.' Zo wordt het niets met dat meldpunt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden