Euro-onrust moet worden stilgezwegen

Naarmate de twijfel over de tijdige komst van de euro toeneemt, stralen de verantwoordelijke politici en ambtenaren steeds grotere zekerheid uit dat het allemaal wel goed zal komen....

HARKO VAN DEN HENDE

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Een sterk staaltje hiervan gaf gisteren thesaurier-generaal Henk Brouwer. De hoogste ambtenaar van het ministerie van Financiën en nauw betrokken bij de monetaire eenwording van Europa, sprak gisteren tijdens een bijeenkomst van de ABN Amro uitvoerig over de komst van de ene Europese munt.

Maar slechts een paar seconden stond Brouwer stil bij de groeiende onzekerheid over de komst van de euro in 1999. De recente sociale onrust in Frankrijk noemde hij niet en het tegenvallende financieringstekort in Duitsland alleen terloops. Slechts heel even liet Brouwer blijken vorige week ook iets te hebben gelezen over het tekort in Duitsland dat nu te hoog is om te mogen meedoen met de Europese monetaire unie. Maar dit feit was voor hem geen reden om van zijn euro-geloof te vallen. Duitsland, hield Brouwer vol, voldoet op dit moment aan de eisen die de monetaire unie aan de begroting stelt.

Voor twijfelaars heeft Brouwer slechts één oplossing: 'We zullen het allemaal opnieuw moeten gaan uitleggen'. Onderdeel van deze voorlichtingscampage is het opzetten van het 'Nationaal Forum voor de introductie van de Euro'. In dit forum nemen werkgevers, werknemers, banken, verzekeraars, consumenten en ambtenaren plaats. Zij zullen zich vooral moeten bezighouden met 'het uitwisselen van informatie en ideeën en het onderkennen van mogelijke knelpunten'.

Bij Philips bestaat sinds vorig jaar al zo'n forum. Het is een van de manieren waarop het elektronicaconcern zich voorbereid op de komst van de euro. Om het personeel op de hoogte te houden zal ook in het personeelsblad een vast euro-hoekje worden ingericht.

Als het aan Philips ligt, zei Dudley Eustace, de financiële man in de raad van bestuur, kan de euro niet snel genoeg komen. Van twijfel over de wenselijkheid wil hij ook niets weten. Het liefst zou de munt meteen in 1999 moeten worden ingevoerd en niet ruim drie jaar later zoals de Europese regeringsleiders een maand geleden hebben besloten. Philips grijpt de gelegenheid ook aan om de 'potpourri' aan interne financiële systemen waarmee de Europese vestigingen van het concern werkt, te stroomlijnen.

Philips ziet in de euro een mogelijkheid om de toenemende concurrentie, vooral uit Azië, te bevechten. Maar tegelijkertijd zal de ene munt in Europa ook tot meer concurrentie leiden, verwacht Eustace. Op dit moment lopen de prijzen voor een Philips-scheerapparaat of videorecorder in Europa sterk uiteen. Deze prijsverschillen hebben niets te maken met kostenverschillen.

Door de euro zal het makkelijker worden prijsvergelijkingen te maken en voor Philips moeilijker verschillende prijzen te vragen. Volgens Eustace zal hierdoor de macht van de grote winkelketens, die grootscheeps inkopen, toenemen zoals eerder al in de VS is gebeurd.

Net als bij Philips zal de euro ook bij ABN Amro moeten leiden tot de aanpassing van allerlei interne systemen, vooral computerprogramma's. Dat kost de bank, volgens een schatting van een jaar geleden, al gauw een paar honderd miljoen gulden. Maar die kosten schijnen inmiddels mee te vallen omdat de bank, volgens bestuurder P. Ribourdouille, tegen nog een andere onvermijdelijke gebeurtenis aanloopt: het jaar 2000.

Voor de huidige computerprogramma's van de bank bestaat dit jaar niet, vandaar dat binnenkort een grootscheepse herschrijving van de software nodig is. Dat kan dan mooi worden gecombineerd met de aanpassing van de programmatuur aan de euro.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden