Euro-onbehagen

DEZE week zijn in Frankrijk en Duitsland valse briefjes van 50 euro aangetroffen. Ook in Nederland zou een enkel vals biljet zijn terechtgekomen....

Het is maar de vraag of deze geruststellende mededeling het gemor over de euro doet verstommen. Zo vloeiend als de operatie op het hoogste niveau - tussen de centrale banken en nationale overheden - is verlopen, zo moeizaam verloopt het acceptatieproces onder de burgers van de twaalf eurolanden. Bijna 90 procent van de Nederlandse bevolking denkt dat naar boven is afgerond bij het omzetten van prijzen in de euro.

Enkele dagen geleden bleek uit onderzoek van de Consumentenbond dat ook supermarkten zich hieraan hebben schuldig gemaakt en zo de prijzen gemiddeld 2,3 procent omhoog hebben gestuwd. Gevoegd bij de aanhoudende kritiek op de prijsstijgingen in de horeca, ontstaat het beeld dat ondanks het herenakkoord tussen overheden en middenstand fors misbruik is gemaakt van de omschakeling naar de euro. Dat de cijfers dit beeld niet altijd ondersteunen, lijkt van weinig invloed.

Het ongenoegen is ongetwijfeld extra gevoed door, toen nog, minister Zalm van Financiën, die slechts bleef herhalen dat alle kritiek onzin was. Niet alleen bleek in sommige gevallen wel degelijk sprake van extra prijsstijgingen, bovendien miskende hij hiermee de psychologische factor.

Bij de invoering van de euro gingen banken en overheden ervan uit dat na een overgangsperiode van ongeveer vier maanden de bevolking wel aan de euro gewend zou zijn. Dat blijkt in elk geval voor wat betreft Nederland een misvatting. Die heeft de overheid voor een belangrijk deel aan zichzelf te wijten. Niet alleen door het wegwuiven van alle kritiek, maar doordat in Nederland nooit een serieus debat over de invoering van een Europese munt heeft plaatsgevonden. Door de omschakeling naar de euro slechts te presenteren als een financieel-technische operatie, heeft de overheid een kans laten liggen de politieke dimensie van de euro, en daarmee de voordelen van de Europese samenwerking, onder de aandacht te brengen. In landen waar deze discussie wel heeft plaatsgevonden, is het draagvlak groter. (Of is afgezien van de invoering, denk aan Denemarken).

Sommige oudere Fransen rekenen nog steeds terug naar de oude franc, die in 1960 werd afgeschaft. Zo zal er naar verwachting zeker nog een generatie overheen gaan voor 'het guldendenken' helemaal uit de hoofden van de eurogebruikers zal zijn verdwenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.