Euro-leger zal lidstaten geld kosten

De tijd van dalende uitgaven voor defensie is definitief voorbij. Als Europa serieus werk wil maken van de opbouw van zijn eigen militaire capaciteit, zal het meer geld op een verstandiger manier moeten uitgeven dan nu gebeurt....

Van onze correspondent Geert-Jan Bogaerts

Die boodschap gaven de NAVO-ministers van Defensie gisteren af na hun jaarlijkse onderonsje in Brussel. De bijeenkomst stond in het teken van de ontwikkeling van de Europese defensie-capaciteit.

De nieuwe topman van de alliantie, secretaris-generaal George Robertson, noemde het Europese leger 'op dit moment nog een papieren tijger, die we moeten omturnen tot een werkelijke strijdmacht'.

Robertson onderstreepte dat de Europeanen zich meer inspanningen zullen moeten getroosten. 'Dat betekent dat we de prioriteiten voor onze uitgaven opnieuw moeten bekijken en dat we, in veel van onze lidstaten, meer moeten gaan uitgeven aan defensie, als we de investering in onze veiligheid willen doen die het continent nodig heeft.'

De Europese landen praten sinds een klein jaar over de noodzaak om hun defensie-inspanningen te versterken. Die noodzaak werd nog extra aangetoond in de Kosovo-oorlog.

De inspanningen kwamen voor het grootste deel terecht op de schouders van de VS. Volgende week spreken de Europese regeringsleiders op de top in Helsinki over plannen om een snelle Europese interventiemacht op te richten.

Maar de Europese NAVO-landen nemen daar nu al een voorschot op. Ze willen dat het bestaande Eurokorps, een legerkorps van Duitsland, Frankrijk, Spanje, België en Luxemburg, volgend jaar de taken van KFOR in Kosovo overneemt. Het zou de eerste grote militaire operatie van de NAVO zijn die door overwegend Europeanen wordt uitgevoerd.

De Amerikaanse betrokkenheid blijft dan beperkt tot het algemene commando van generaal Ralston, de nieuwe militaire opperbevelhebber van de NAVO. Volgens Robertson zou de eerste vredestaak van het Eurokorps in Kosovo een 'betekenisvolle stap' zijn.

In een communiqué bevestigden de NAVO-ministers de band tussen de Verenigde Staten en Europa. De laatste maanden zijn er wat scheurtjes in die band gekomen, omdat de Amerikanen met enige argwaan de steeds grotere zelfstandigheid van de Europeanen bekijken, terwijl de Amerikaanse plannen voor een eigen raketafweersysteem in Europa ook wantrouwen wekken.

'We herbevestigen het belang van de transatlantische band', melden de bewindslieden in hun verklaring. De alliantie handhaaft 'adequate nucleaire krachten' in Europa, op een minimaal niveau, niet alleen om eventuele vijanden af te schrikken, maar ook als een 'essentiële politieke en militaire band tussen Europese en Noord-Amerikaanse leden', zo staat in de verklaring.

De Amerikaanse minister William Cohen legde tijdens de lunch nog eens uit waarom de Amerikanen hun anti-raketsysteem willen ontwikkelen. 'Het was een zeer gematigde discussie', zei Robertson. En minister De Grave: 'Cohen liet merken zeer te hechten aan een intensieve dialoog met de Europese partners.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden