'Euro kan best zonder Athene'

De eurozone komt niet in problemen als Griekenland gedwongen wordt de munt op te geven. Dat zegt Europees Commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) vandaag in een interview met de Volkskrant. Haar standpunt staat haaks op het argument van de eurolanden en de Europese Commissie dat een nieuwe lening (130 miljard euro) voor Athene noodzakelijk is om chaos op de financiële markten te voorkomen.

BRUSSEL - Kroes is er vooralsnog geen voorstander van als Griekenland de euro inruilt voor de drachme. 'Maar er is absoluut geen man overboord als we iemand missen uit de eurozone.' Ze beseft dat haar uitlatingen omstreden zijn en koren op de molen van de PVV die al langer bepleit de Europese geldkraan naar Athene dicht te draaien. Kroes: 'Misschien is mijn woordkeus niet helemaal gelukkig. Wat is een man overboord? Er wordt steeds gezegd: als je één land laat uitstappen of vraagt om uit te stappen, dan stort het hele bouwwerk in. Maar dat is gewoon niet waar.'


Kroes heeft scherpe kritiek op de Griekse politieke leiders die er niet in slagen hun land uit de gevarenzone te halen. Ze beticht hen van onwil. 'De Grieken moeten beseffen dat 'wij Nederlanders' en 'wij Duitsers' de noodhulp aan Griekenland alleen kunnen verkopen aan onze belastingbetalers als er een bewijs ligt van goede wil.'


De uitspraken van Kroes komen op een politiek zeer gevoelig moment. Griekenland staat op de rand van een faillissement. Het land heeft dringend 130 miljard euro nodig van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds. De drie grootste politieke partijen worden het echter niet eens over de bezuinigingseisen die de crediteuren opleggen. Maandag werd een gepland topoverleg tussen de Griekse leiders uitgesteld tot vandaag.


Bondskanselier Merkel en de Franse president Sarkozy verborgen hun ergernis daarover niet. 'De tijd raakt op. Griekenland moet het akkoord tekenen', zei Sarkozy. Merkel waarschuwde dat als Griekenland niet inschikt, er geen geld komt.


Maandagavond kondigde de Griekse regering het ontslag aan van 15 duizend ambtenaren, onderdeel van de eerdere (nog niet ingevulde) belofte om het aantal ambtenaren met 150 duizend te verminderen. De grootste vakbonden roepen voor vandaag op tot een 24-uursstaking.


Ten Eerste Pagina 6 en 7


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden