Euro daalt door uitlatingen Trichet

De rente in de eurolanden blijft voorlopig staan op het huidige niveau. De Europese Centrale Bank (ECB) besloot donderdag de bestaande tarieven intact te laten....

ANP

ECB-president Jean-Claude Trichet liet in een toelichting op het rentebesluit weten dat de verwachting van de markt dat de rente in mei wordt verhoogd niet overeenkomt met het monetaire beleid van de ECB.

Handelaren op de valutamarkt grepen deze uitspraak aan om hun winsten te nemen op de euro. De Europese munteenheid daalde tegenover de dollar tot 1,2230 dollar. Voor de bekendmaking van het rentebesluit noteerde de euro ruim 1,23 dollar, de hoogste stand in meer dan twee maanden door verwachtingen dat rente in mei wordt verhoogd.

Het besluit om de rentetarieven niet te veranderen, was verwacht. Het bankbestuur had op zijn vorige vergadering, in maart, wel besloten de rente op te trekken. De tarieven gingen toen omhoog met 0,25 procentpunt.

Trichet zei dat de ECB mogelijk in juni de rente weer verhoogt. Dan vergadert de centrale bank in Madrid in plaats van Frankfurt. Volgens Trichet heeft de ECB dan een schat aan informatie om het rentebeleid op af te stemmen. Hij liet weten dat de ECB een rentebesluit neemt op basis van een inschatting van de inflatiegevaren.

De Fransman zei bovendien dat de economische groei in de twaalf landen van de eurozone verder is aangetrokken, maar dat de gevaren voor de prijsstabiliteit aanwezig blijven. ‘Deze risico's worden door de ECB scherp in de gaten gehouden.’ Volgens Trichet blijft de inflatie in de eurozone de komende tijd nog boven de 2 procent. De ECB ziet de inflatie graag net iets onder de 2 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden