Eurlings wil weten: is het hsl-geluid echt te hard, of schrikken de mensen?
Omwonenden van de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Rotterdam klagen over herrie. En dan moet de trein nog officieel gaan rijden.
Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat heeft nog alle vertrouwen in zijn geluidsberekeningen. Het lawaai dat de hogesnelheidslijn (hsl) produceert, valt volgens hem binnen de wettelijke normen, ondanks de klachten van omwonenden van het hsl-traject.
Althans, daar gaat hij vooralsnog van uit. Want om ‘alle onzekerheden weg te nemen’ zal Eurlings microfoons plaatsen op het snelle traject tussen Amsterdam en Rotterdam.
Vanaf september worden de metingen verricht. Dan gaat de trein, na jaren van vertraging, volgens een dienstregeling tussen Amsterdam en Rotterdam rijden.
De afgelopen weken reed de snelle trein nog op proef. Dat leverde al massa’s klachten op. Bij spoorbeheerder ProRail werd 1.600 keer geklaagd over lawaai.
‘Er rijden eindelijk treinen’, zegt Eurlings optimistisch over het miljarden kostende project, waarover de politiek al jaren debatteert.
Door alle vertragingen hebben omwonenden jarenlang naar een leeg spoor gekeken, is zijn theorie. Eurlings: ‘Dat creëert een extra stilte. Nu rijden er dus wel treinen. Schrikken de mensen, of zit het geluid echt boven de normen? Dat wil ik weten.’
Wat de minister gaat doen als bij de metingen vanaf september blijkt dat de geluidsnorm wettelijk wordt overschreden, is onduidelijk.
Eurlings: ‘Dat weet ik niet. Ik heb tot nu toe geen enkele reden om te twijfelen aan de berekeningen die nu zijn gehouden.’
De hogesnelheidslijn die uiteindelijk de Randstad met Parijs moet verbinden, geldt al jaren als een hoofdpijndossier. Het tracé (dat wordt geëxploiteerd door HSA, een consortium van de NS en KLM) had in 2007 open moeten zijn.
Een nieuw veiligheidssysteem (ERTMS) veroorzaakte vertraging bij de aanleg van het spoor. Maar ook leveranciers van materiaal kwamen niet door met hun spullen.