Eurlings trekt ten strijde tegen te hard rijden in woonwijken

den haag Voetgangers en fietsers zijn in woonwijken nog te vaak de dupe van hardrijdende automobilisten. Demissionair minister Eurlings (Verkeer) is daarom een televisiecampagne begonnen om automobilisten bewuster te maken van hun rijgedrag....

Van onze verslaggeefster Kim van Keken

Een flink deel van alle verkeersongelukken heeft plaats binnen de bebouwde kom, vermeldt onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Volgens schattingen vallen daarbij jaarlijks 234 doden en belanden 4.778 personen in het ziekenhuis.

De campagne richt zich vooral op de veelvoorkomende (en kleinere) snelheidsovertredingen in de woonwijken. Dat zijn de automobilisten die zo’n tien tot vijftien kilometer boven de toegestane limiet rijden. Volgens de schattingen van de SWOV vallen wegens deze veel voorkomende verkeersovertredingen in woonwijken ongeveer tien verkeersdoden; zo’n 200 fietsers en voetgangers belanden in het ziekenhuis.

Een paar kilometer te hard rijden kan dramatische gevolgen hebben volgens Eurlings. Vandaar een nieuwe campagne. Automobilisten wordt gewezen op de gevolgen van ‘even niet op de snelheid letten’. Zo leert de kijker dat een botsing met 50 kilometer per uur gelijk staat aan de val van een derde verdieping.

Veilig Verkeer Nederland juicht de campagne toe. De organisatie zou graag meer 30-kilometerwegen willen instellen, waar mogelijk. Ook de SWOV maakte zich vorig jaar hiervoor sterk. Uit het recentste onderzoek van de organisatie blijkt dat veruit de meeste ongelukken binnen de bebouwde kom plaatshebben op de 50­kilometerwegen (jaarlijks 201 doden en 3.975 ziekenhuisgewonden).

Het totaal geregistreerde aantal verkeersdoden in 2008 bedroeg 750, 17.600 mensen belandden in het ziekenhuis. Volgens de SWOV heeft de helft van alle verkeersongelukken plaats op de 80-kilometerwegen, eenderde binnen de bebouwde kom (30-en 50-kilometerwegen) en de rest op de snelwegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden