Eurlings geeft startschot verbreding A4

Door een damwand in te trillen heeft minister Camiel Eurlings (Verkeer) woensdagmiddag het startschot gegeven voor de verbreding van de A4 bij Leiderdorp.

ANP

Dat gebeurde na een druk op de knop door werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes, ANWB-directeur Guido van Woerkom en voorzitter Alexander Sakkers van Transport en Logistiek Nederland (TLN). Zij hebben krachtig gelobbyd, omdat de snelweg een belangrijke verkeersslagader in de Randstad is.

De stemming was feestelijk. De A4 Burgerveen-Leiden is de eerste van dertig fileknelpunten die met spoed worden aangepakt. Deze kabinetsperiode, voor mei 2011, moeten de projecten zijn uitgevoerd.

In de zomer van 2007 haalde de Raad van State nog een streep door de plannen voor de flessenhals op de A4 vanwege gebrekkig luchtonderzoek. De zaak was mede aangezwengeld door Milieudefensie. Wientjes reageerde destijds des duivels. Hij pleitte ervoor de overheidssteun aan de milieuorganisatie stop te zetten.

De weg krijgt zes rijstroken in plaats van de huidige vier, en wordt over 1400 meter verdiept aangelegd. Het project dat - twee jaar later dan voorzien - in 2014 klaar moet zijn, kost 680 miljoen euro.

De bewuste wetgeving die Eurlings begin dit jaar door Tweede en Eerste Kamer loodste, voorziet in vereenvoudigd luchtonderzoek en simpelere (milieu-)procedures.

Meta Meijer van Milieudefensie noemt de kritiek op haar organisatie onterecht. ‘De dertig projecten zijn opnieuw berekend. Ze worden iets minder slecht dan oorspronkelijk was gebeurd. Daar hebben we succes geboekt.’ Milieudefensie strijdt bij de A4 bij Leiderdorp nog steeds voor invoering van een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur op het verdiepte stuk snelweg. ‘De inpassingsmaatregelen deugen wel, maar dit laten we niet over onze kant gaan.’

Camiel Eurlings (ANP) Beeld
Camiel Eurlings (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden