Eurlings danst behendig met boze Telegraaflezers

den haag Als De Telegraaf campagne voert voor de automobilist, kan het ministerie van Verkeer en Waterstaat zich maar beter verbergen....

Kim van Keken

Het departement hing dus niet de vlag uit toen De Telegraaf eind deze zomer een ongekend grote campagne tegen files begon. Een week lang deden ondernemers, ‘filegedupeerden’ en anderen op de voorpagina hun beklag over al die verstopte wegen, onder de oproep Laat Nederland Rijden.

Toch wist Camiel Eurlings, de kersverse CDA-minister op het departement, de toorn van de Telegraaflezer te ontwijken. Allereerst gaf hij een paginagroot interview waarin hij de krant bedankte voor het meedenken. Bovendien nam hij de ‘16 duizend oplossingen’ die lezers aandroegen om een verkeersinfarct te voorkomen serieus, zei hij.

Het ministerie trok vier externe ‘topexperts’ aan om al die reacties eens te bekijken. Zij selecteerden honderden goede ideeën, die door een panel werden gekeurd.

Maandag zette de minister drie lezers in het zonnetje. Hun ideeën (pendelbusjes inzetten, stoplichten beter afstellen) worden uitgevoerd, kon hij mededelen, met nóg veertien lezersplannen.

Hoofdredacteur Sjuul Paradijs noemt Eurlings’ reactie uitstekend. Hij noemt zijn eigen campagne ‘een zeer bijzondere manier’ van actiejournalistiek. ‘Vaak heeft de lezer het idee niets te kunnen doen. Nu konden ze niet alleen afkeurende artikelen schrijven, maar ook bijdragen aan oplossingen.’ Het past volgens Paradijs in de lijn van Groeten uit Uruzgan, waarbij lezers, politici en bekende Nederlanders ‘onze jongens’ tijdens de Kerstdagen via de voorpagina konden bedanken.

Netelenbos kreeg indertijd geen helpende hand aangeboden. En Eurlings is nog niet geheel in de luwte, aangezien de Telegraaflezers niet onverdeeld gelukkig zijn met de invoering van de kilometerheffing.

Kim van Keken

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden